De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Huys Hengelo krijgt cachet met replica's; want originelen in Enschede

Huys Hengelo krijgt cachet met replica's; want originelen in Enschede

HENGELO/ENSCHEDE - De gemeente Hengelo wil de locatie van het voormalige Huys Hengelo, de plek die de bakermat van Hengelo heet te zijn, meer cachet geven. Ofschoon een aantal originele restanten van het Huys naar Enschede verhuisde, heeft het college van burgemeester en wethouders het voornemen substituten te plaatsen op de plek van de officieuze oorsprong van Hengelo.

Het college rept over 'een historisch belangrijke plek in de binnenstad van Hengelo' waar in de zestiende eeuw werd  op aanwijzing van Frederik van Twickelo het Huys Hengelo verrees.  Daarbij kwam op het voorhof een poort te staan. Deze poort is bij de sloop van het Huys in 1821 verkocht aan de eigenaar van hotel De Klomp in Enschede, waarna het na vele jaren in 1901 is verplaatst naar landgoed Het Stroot in Enschede.

De originele poort blijft in de buurstad staan, maar op het voorhof(eiland) komt bij de entree een nieuwe poort te staan. Dat zal naar het oordeel van het college 'een vereenvoudigde weergave van de originele poort' zijn. Tevens komen er hekken in de poort om het eiland af te sluiten. Vanwege nachtelijke overlast is hiertoe besloten. Het voorhof is dan alleen nog te bezoeken bij gelegenheden en aldaar worden de archeologische restanten van de opgravingen uit de jaren  negentig zichtbaar opgesteld. Het watereiland, het kunstwerk van Jeroen Hoogstraten, blijft 'uiteraard' bestaan.

Deel dit nieuws!