De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Ereprijs voor energieke boeren vijfde generatie boeren in Stokkum

Ereprijs voor energieke boeren vijfde generatie boeren in Stokkum

STOKKUM/MARKELO - De familie Kottelenberg in de buurtschap Stokkum bij Markelo heeft de eerste Ereprijs van Overijsssel in de 'agrarische' categorie gewonnen. Het is voor boerin Joke en boer Gerard Kottelenberg een beloning voor hun geslaagde streven een energieneutraal bedrijf te runnen, dat zijn energie zelf produceert een daarenboven 28 huishoudens in de omgeving van energie voorziet.

De Ereprijs is een nieuw Overijssels initiatief dat dit jaar voor het eerst plaatsgrijpt wordt met het doel als doel ondernemers te stimuleren om het ondernemen in en mét natuur werkelijkheid te maken. De naam ‘Ereprijs’ is gekozen omdat dit een plant is uit de lijst van 114 Overijsselse zogenoemde aandachtsoorten. De focus van ligt op biodiversiteit én natuurlijk kapitaal als product van de wisselwerking tussen economie en ecologie.

De familie Kottelenberg maakte concreet werk van een duurzame kringloopboerderij. Dat komt volgens de jury tot uiting in een hazelnootboomgaard, het vervangen van vee door groenteproductie en het aanleggen van een voedselbos aan. 'Dit plan toont lef en geeft op een doordachte manier invulling aan transitie. Het betreft een integraal plan, met een duidelijke fasering', aldus het juryrapport.

De eerste generaties Kottelenberg boerden elders, maar in het kader van de ruilverkaveling Holten-Markelo streek de familie in 1973 neer aan de Stokkumervlierweg in het buitengebied van Markelo in de gemeente Hof van Twente.

 

 

Deel dit nieuws!