De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Twentse gemeenten dubben over aandeelhouderschap crematoria

Twentse gemeenten dubben over aandeelhouderschap crematoria

DENEKAMP/WIERDEN - Een aantal Twentse gemeenten denkt erover het aandeelhouderschap van het Openbaar Lichaam Crematoria Twente (OLCT) ter discussie te stellen. Los van de principiële vraag of OLCT geen 'gewoon' bedrijf is overwegen enkele gemeenten uit te stappen omdat er in elk geval op afzienbare termijn geen dividend wordt uitgekeerd. Sterker nog, de kans bestaat dat op enig moment de gemeenten bij moeten passen.

In de gemeenten Dinkelland en Wierden bonden de raadsfracties van het CDA afgelopen week de kat de bel aan omdat ze de situatie na bestudering van de jaarcijfers bij monde van de raadsleden Van Bree en Getkate 'zorgelijk' vinden. Bovendien zou het runnen van een crematoriumbedrijf principieel aan de markt kunnen worden overgelaten.

Er zijn ook partijen, zoals Lokaal Dinkelland,  de grootste oppositiepartij in deze Oost-Twentse gemeente, die vinden dat het goed is als de overheid een oogje in het zeil houdt, al was het maar om, zoals fractievoorzitter Tijkotte van Lokaal Dinkelland zei, er weer betere jaren kunnen komen. Ná investeringen in de bouw van twee nieuwe crematoria (Borne en Oldenzaal) kan het bedrijfsresultaat naar de verwachting van Tijkotte verbeteren.

De oppositieleider in de raad van Dinkelland kreeg - onverwacht - steun van CDA-wethouder Blokhuis, die meedeelde dat in de boezem van OLCT over zeggenschap en aansturing is gesproken en dat de conclusie was dat het om 'een publiek belang' gaat, al was maar om - in de woorden van Blokhuis - 'de crematieprijzen in de gaten te houden'.

 

Deel dit nieuws!