De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Herstel van de Zunasche Heide in buitengebied van drie gemeenten

Herstel van de Zunasche Heide in buitengebied van drie gemeenten

ZUNA - In opdracht van de provincie Overijssel begint komende week het natuurherstelwerk op de Zunasche Heide in het gebied tussen Hellendoorn, Rijssen-Holten en Wierden,bij elkaar zo'n honderd hectare. Door de bovenlaag te verwijderen moet de biodiversiteit meer kansen krijgen, zodat een grotere soortenrijkdom van planten en dieren ontstaat.

De eerste spade gaat maandag in de grond voor het verwijderen van de bovenlaag, het zogenoemde plaggen, van de grond in Notter op grondgebied van Wierden. Daartoe meldt het grondverzetbedrijf Baks uit Borculo zich dan aan de Schoneveldsweg en de Blokkendijk. De doelstelling van de provincie is 'een gezond heidelandschap. In een periode van twee maanden wordt 43.000 vierkante meter afgegraven aan de Schoneveldsweg, Blokkendijk, Ligtenbergerweg, Petersdijk Beldmansweg, Hexelerweg, Lage Esweg, Hooiweg en Stroweg.

Door het herstel van de natuur in het gebied van de Zunasche Heide moet de oorspronkelijke verbinding van de 'droge' heideterreinen op de Sallandse Heuvelrug naar het ’natte’ Reggedal worden hersteld. Een gebied van in totaal 130 hectare natte dopheidevegetaties en natuurakkers in de buurtschap dient bij te dragen aan het behoud van kwetsbare planten en dieren in het gebied. Er worden ook (weer) korhoenders uitgezet, akkers gevoed met een zadenmix, zandkuilen gemaakt voor insecten en reptielen; ook worden de eendenplas, het Hellinghoogveen en verschillende poelen worden hersteld ten dienste van planten en dieren.

Deel dit nieuws!