De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Twenterand energiek of niet; Elzinga versus De Bree (en Overink)

Twenterand energiek of niet; Elzinga versus De Bree (en Overink)

VRIEZENVEEN - De fractie van GBT in de gemeenteraad van Twenterand, die een meerderheid heeft in de gemeenteraad, moet zich volgens gedeputeerde De Bree van de provincie Overijssel realiseren dat ook deze gemeente vóór juni een 'bod' moet doen voor haar bijdrage aan de Regionale Energie Strategie (RES) Twente. Volgens fractieleider Elzinga van GBT zou de termijn verlengd zijn, maar De Bree spreekt zulks tegen.

De discussie ontstond na publicatie op deze site naar aanleiding van de ergernis in Enschede over gemeenten die tot op heden nog geen plannen hebben ingediend. Het raadslid Overink van BBE (net als GBT in Twenterand een lokale partij en de grootste fractie in de gemeenteraad) hekelde de gemeenten Borne, Hengelo, Borne en Hof van Twente die er weinig van bakken en Twenterand dat nog helemaal niks presenteert. 'Niet elke gemeente neemt haar opgave even serieus lijkt het en dat vinden wij zeer teleurstellend.’

Elzinga reageert via sociale media. Er is volgens hem geen noodzaak om met stoom en kokend water een lokaal plan in te dienen en wijst op het verlengen van de termijn vanwege coronaperikelen. Daar reageerde De Bree weer op: 'Dit is onjuist. De RES Twente wordt 1 juni 2020 aangeboden aan het Nationaal Programma Regionale Energie Strategie.' Elzinga heeft andere informatie, waaruit hij citeert: 'Regio's kunnen ook een voorlopige versie inleveren (...) De bestuurlijk vastgestelde concept-RES kan tot 1 oktober worden aangeleverd.' Daar komt bij, aldus de leidsman van GBT, dat Twenterand eerst de inwoners raadpleegt aleer een bod te doen.'  Overigens persisteert GBT bij zijn verkiezingsbelofte dat er in en bij de dorpen der gemeente géén windmolens zullen komen hoger dan 25 meter; dus vooral zonnedaken en zonnevelden.

 

Deel dit nieuws!