De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   

Overigens DCXLVII

Zou het toch niet beter zijn geweest Haaksbergen met Neede samen te voegen? Ik moet daar nog wel eens aan denken, met genoegen trouwens. Het punt was dat de Geldersen de beste slogan hadden: 'Wie goat veur Nee'. Neede is ondertussen opgegaan in Berkelland. En voor Haaksbergen geldt dat het op imploderen staat. Er is zoveel druk van buiten dat het moeilijk tegen te houden is.

Haaksbergen is een langzaam leeglopende ballon. Een miskende en verwende Ster. Ik werd in 1996 gebeld door burgemeester Van Agt, die me vroeg een aantal bijeenkomsten onafhankelijk te leiden. Daar moesten politici in debat met wat toen dé burger heette, in casu de Haaksburger, over het voornemen tot een samensmelting met Neede. Haaksbergen bedoelde een overname.

En dus toog ik in 1997 zes keer naar de contreien waarvan Lochhuizen volgens mij het epicentrum is. Zaaltjes in Haaksbergen, Buurse, Sint Isidorushoeve, Neede, Rietmolen en Noordijk - ik kan het nóg dromen. Avonden mooi van roerigheid. En ik bleef er geregeld tot in de nacht - de lekkerste borrel is de naborrel. Neede ging veel later met Borculo, Eibergen en Ruurlo op in Berkelland.

Haaksbergen bleef verweesd achter, is de klap nooit te boven gekomen, stortte zch op megalomane plannen en worstelt, nu al het geld in het Gat op de Markt is geworpen, met zichzelf. Welten op Stelten. Koop- en peppelmannen nemen bezit van het dorp. De gemeenteraad poedelt in de natte droom van Het Assink en ondertussen wachten Enschede en en Hengelo op het aanvalmoment.

 

Deel dit nieuws!