De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Onder druk komt Boerman met plan schade-aanpak Almelo-De Haandrik

Onder druk komt Boerman met plan schade-aanpak Almelo-De Haandrik

VROOMSHOOP – De onrust onder aanwonenden van het kanaal Almelo- De Haandrik over het uitblijven van duidelijkheid over hun aangetaste woningen is groot en het uitblijven van informatie vanuit de provincie Overijssel zorgt voor boosheid en verwarring. Er komt onder politieke druk nu wat beweging. De statenfractie van GroenLinks in Overijssel wil dat snel klare wijn wordt geschonken over hoe de provinciale overheid de schades beoordeelt en wat ze er vervolgens aan gaat doen. Vanwege politieke druk na mailtjes kreeg de Roskam vandaag het bericht dat er tempo wordt gemaakt. 'Een kwestie van weken', zo wordt gezegd.

Het rapport op basis van onderzoek door TNO en Deltaris was in maart al klaar, maar een bijeenkomst om kanaalbewoners in te lichten werd afgelast vanwege de coronadreiging. Veel aanwonden hebben grote schade, van scheve muren tot wiebelende funderingen en uit het plafond vallende brokken. Daarenboven  is er veel psychisch leed, mensen die bang zijn voor instorting en die de muren ook in overdrachtelijke zin op zich af zien komen. 'Mijn kinderen heb ik al weggebracht naar familie, we leven in een hel, want je weet niet wat er gebeurt en de toekomst is een groot zwart gat', zegt een man die niet met zijn naam wil worden genoemd.

Het gaat bij elkaar om 420 woningen in met name Vroomshoop en Geerdijk, maar ook in Daarlerveen en Bergentheim. De schades variëren, want de ene woning is de andere niet; een aantal huizen zal naar verwachting in elk geval onbewoonbaar moeten worden verklaard, maar zekerheid heeft niemand. Daar moet het rapport duidelijkheid over geven. Volgens gedeputeerde Boerman zal dat, zo liet hij recent weten, gebeuren zodra de coronadreiging is geweken. De bewoners vinden dat het al te lang heeft geduurd. Veel statenleden beantwoorden geen vragen, maar via de mail kwam er vandaag wel een reactie van oppositiepartij GroenLinks. Zo stelt woordvoerder Slingerland: 'Er zou op het provinciehuis worden gewerkt aan een acceptabel alternatief voor de presentatie. Het is echter bedenkelijk stil gedurende al die weken...' Dat is nu in elk geval verholpen, want nog deze maand maakt de provincie de gedupeerden duidelijk wat er gebeurt.

Deel dit nieuws!