De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   

Overigens DCXLVI

Om maar met de deur in huis te vallen: ik heb een bijzondere relatie met Ank Bijleveld, of eigenlijk: de Roskam heeft een bijzondere relatie met Ank Bijleveld. Ze stond op de cover van het eerste nummer van de Roskam dat eind oktober 1995 verscheen. Een interview met een fanatiek aanstormend CDA-parlementariër dat niettemin al ruime politieke bagage torste, want de gewezen UT-studente en het ex-raadslid van Enschede kon al bogen op anderhalve termijn lidmaatschap van de Tweede Kamer. Het toen 34-jarige Kamerlid van de CDA nam in de eerste Roskam geen blad voor de mond - jong, strabant en dynamisch nog.

Bijleveld maakte ik in 2001 mee tijdens een politieke CDA-avond bij Dalzicht in Nijverdal waar de kemphanen Marnix van Rij (partijvoorzitter) en Jaap de Hoop Scheffer (partijleider) hun interne machtsstrijd in een debat uitvochten, dat onder leiding stond van Ank Bijleveld. Het was het jaar dat ze de eerste burgemeester van Hof van Twente werd, een stapje achteruit in de processie richting de macht, want de ambtsketen der vereende vlekken Diepenheim, Goor, Markelo en Ambt en Stad Delden was natuurlijk meer middel dan doel. Ik heb daar in dat veel te grote gemeentehuis nog een keer een verkiezingsdebat geleid.

De lokroep om staatssecretaris te worden van maakt niet uit wat klonk in 2007. Dat schip strandde in 2010 in Uruzgan, met de wetenschap van nu een omen, maar hoe dan ook de gelegenheid voor Bijleveld om, zoals de Roskam, goed geïnformeerd, al voorspelde commissaris in Overijssel te worden. Er ontstond bonje toen de Roskam in 2010 onthulde dat Cornelis Visser burgemeester van Twenterand zou worden en Henk Robben van Wierden (omdat Visser voor Twenterand opteerde) - god, wat was Bijleveld kwaad en ze zou het lek laten opsporen. Ik zei nog dat er geen lek was, want het hele gemeentehuis een vergiet.

Bijleveld had er informeel wel respect voor. Ik weet dat ze de Roskam las, op het werk in Zwolle en ook thuis in Goor. Ze hield wel van debat. Bij café De Ster te Goor heb ik heb ik met haar en haar hofdignitaris Derk Moor in de nazomer van 2014 nog afspraken gemaakt over debatten, presentaties en films over de statenverkiezingen van 2015 - dat was een mooi plan en we waren er klaar voor. Helaas kwam het er niet van door fysieke malheur in november 2014. Bijleveld behoorde tot de eersten die een kaartje stuurden toen ik was geveld en heeft me na mijn thuiskomst met de nieuwe uitdewindhouder Reemeijer bezocht.

Ondanks de bijzondere relatie met Bijleveld moet ze qualitate qua in de gaten worden gehouden. Ze zitnet als haar voorganger in de knoop van een oorlog. Zo was deze week het (voorlopig) laatste debat over de luchtaanval op Hawija, die vijf jaar geleden dood en verderf zaaide. De minister overleefde een motie van wantrouwen overleefde, maar de coalitie was verdeeld. Elr minister moet kritisch worden bejegend. Daar kan de relatie Bijleveld-Roskam wel tegen. Wat blijft is dat bij de (voorshands) laatste papieren Roskam begin 2016 we bij het zoeken van de voorshands laatste voorpagina kozen voor een foto van de eerste. 

 

 

 

 

 

Deel dit nieuws!