De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Statenleden bepleiten verhuizing veevoederbedrijf uit hart Markelo

Statenleden bepleiten verhuizing veevoederbedrijf uit hart Markelo

MARKELO - Er zou letterlijk en figuurlijk werk moeten worden gemaakt van het verplaatsen van de veevoederfabriek ABZ uit de dorpskom van Markelo. Dat vinden de Overijsselse statenleden Wissink van de PvdA en Leferink van de VVD. Ze hebben beide een persoonlijke betrokkenheid bij de voorgestane ontwikkeling. Wissink woonde in de gemeente Hof van Twente, waar Markelo toe behoort, en Leferink is er geboortig. De belangrijkst argumenten zijn evenwel dat de pompeuze fabriek midden in het dorp een sta-in-de-weg is, de centrumontwikkeling in Markelo belemmert en debet is aan gevaarlijke (vracht)verkeerssituaties.

De provincie heeft op al deze punten een vinger in de pap: uitplaatsing bedrijven, aantrekkelijke winkelcentra en een veilig en gezond leefklimaat. Benadrukt wordt dat sprake is van een historisch gegroeide situatie en het bedrijf geen blaam treft. Wissink en Leferink denken dat er met goed overleg en provinciale gelden mogelijk wel wat te bereiken valt. Bovendien kunnen op de huidige plek van ABZ op termijn woningen worden gebouwd, wat onderdeel kan zijn van een verdienmodel voor uitplaatsing. Bovendien zou ook het bedrijf belang hebben bij een meer op de productie en de aan- en afvoer van verkeer gerichte logistiek.

ABZ-directeur Roordink zegt in 'Nieuwe Oogst' verrast te zijn door de actie van beide statenleden en wijst desgevraagd een verhuizing niet meteen af. 'Binnen de gemeentelijke politiek speelt de discussie al jaren. Wij staan er als ABZ rationeel in. Als vanuit maatschappelijk belang een verplaatsing wenselijk is, dan gelden er enkele spelregels. Je gaat met elkaar in gesprek, er wordt een goede alternatieve locatie aangeboden en een goede schadeloosstelling.' Om er aan toe te voegen: ' Wij hoeven niet te verhuizen namelijk, zijn tevreden over deze locatie.' De gemeente en de provincie kunnen niettemin komen praten, dat wel.

Deel dit nieuws!