De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Provinciale Staten Overijssel steggelen over zon, wind en biomassa

Provinciale Staten Overijssel steggelen over zon, wind en biomassa

ENSCHEDE/LOSSER - De kans bestaat dat er ‘verrommeling’ in het Overijsselse buitengebied ontstaat om te kunnen voldoen aan de klimaatdoelstellingen die de provinciale overheid heeft. Dat gaf gedeputeerde De Bree vandaag toe in een debat van de Staten van Overijssel. Hij wees in dat verband op de noodzaak van een mix van mogelijkheden om aan de eisen van duurzaamheid te voldoen, met onder meer de plaatsing van windmolens en de aanleg van zonnevelden in landelijke gebied.

De Bree wees in dit verband op het gevaar van ‘verrommeling’ in de gemeente Losser, die midden in het (beschermde) nationaal landschap Noordoost Twente ligt en deswege eigenlijk zou moeten worden gespaard voor duurzaamheidslelijkheid. Dan kunnen de dingen gaan wringen.

Het was trouwens ook een rommelige statenvergadering vanwege de digitale verbindingen, waarvoor vanwege de coronadreiging werd gekozen en die gebrekkig waren. Ook werd geklaagd over wat de ‘vergaderhygiëne’ werd genoemd. Niettemin zal Overijssel linksom of rechtsom moeten voldoen aan de van hogerhand opgelegde plicht te voldoen aan van rijkswege opgelegde eisen die in twee Regionale Energie Strategieën (Twente en West-Overijssel) moeten worden vastgelegd. De angst voor windmolenlinten alsmede voor de opoffering van beschermd natuurgebied en uitstekende landbouwgrond is groot. Ook het gebruik van houtgestookte centrales voor de productie van biomassa wekt weerstand omdat bomen verbranden voor het behoud van bomen vreemd zou zijn.

 

 .

Deel dit nieuws!