De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Welten (onverstoorbare) Kop van Jut in overlevingsstrijd Haaksbergen

Welten (onverstoorbare) Kop van Jut in overlevingsstrijd Haaksbergen

HAAKSBERGEN - De gemeenteraad heeft vanavond in burgemeester Welten een Kop van Jut gevonden om het eigen gebrek aan daadkracht over de wankele toekomst van de (zelfstandige) gemeente Haaksbergen op af te reageren. De tijd gaat dringen, want de provinciale overheid geeft de gemeente nog een week of drie de gelegenheid met een inhoudelijk én financieel deugdelijk verhaal te komen. De bedoeling is ambtelijk aan te sluiten bij Enschede of Hengelo. Over het uitbesteden van taken aan de gemeente Hof van Twente heeft niemand het nog, want die gemeente is op haar beurt op een aantal beleidsterreinen al sterk gelieerd aan Hengelo.

Welten heeft de regie bij het debat in de raadszaal over de toekomst der gemeente in handen genomen. Hij is met die opdracht vanuit het provinciehuis in Zwolle zachtkens van Borne naar Haaksbergen gezonden. De gemeenteraad was erg blij met hem en is dat nog, maar er zwelt dus ook kritiek aan: Welten is geen zachte heelmeester, want gaat op het doel af en communiceert met iedereen, waaronder de pers, over nut, noodzaak en route.

De open communicatie vindt de raad ingewikkeld. Vanuit een aantal raadsfracties klinkt steeds nadrukkelijker kritiek, ook vanavond weer, over perspublicaties en voor de roepen uit lopen. De burgemeester hamert op het aambeeld dat Haaksbergen goede voorstellen van het college die uitgaan van eigen kracht, een sterke ambtelijke organisatie en dat de raad in dit proces voortdurend wordt meegenomen en voorstellen krijgt die de positie van de gemeente versterken. Dit om te voorkómen dat Haaksbergen bij andere gemeenten moet ‘bedelen’ om samen te werken. Het is volgens de burgemeester van belang voor Haaksbergen om de ambtelijke organisatie op niveau te brengen (voor vijf ton) en Welten hield de raad voor dat talmen uit den boze is, want er moet voor 1 juni gewoon een doortimmerd plan liggen. ‘Het is één minuut voor twaalf, het is onze laatste kans.’ De kritiek vanuit de raad is volgens de burgemeester onterecht en hij zei vanavond wel dat de kritiek hem ‘zwaar op de maag’ ligt, maar dat hij doet wat volgens hem moet.
 

Deel dit nieuws!