De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Haaksbergen moet wegens uittocht investeren in meer ambtenaren

Haaksbergen moet wegens uittocht investeren in meer ambtenaren

HAAKSBERGEN - Onder voorbehoud van goedkeuring van de provincie Overijssel stelt het college van burgemeester en wethouders der gemeente Haaksbergen de gemeenteraad voor een half miljoen uit te trekken voor extrapersoneelslasten en de begroting voor dit jaar in die zin te wijzigen. De gemeente Haaksbergen zit in (financieel) zwaar weer, staat onder preventief toezicht van de provincie en moet een financieel herstelplan opstellen. De provincie heeft min of meer al laten weten in te stemmen.
 
Gemeente en provincie zien het oplopende tekort in de begroting van dit jaar vanwege het aantrekken van personeel onontkoombaar en onuitstelbaar, want als een laatste kans om de Haaksbergen in de benen te houden als een zelfstandige gemeente. Het enige alternatief is opheffing van de gemeente als eigenmachtige municipaliteit met als onverbiddelijke consequentie herindeling bij Enschede, Hengelo en/of Hof van Twente.

Het recruteren van adequaat personeel is trouwens mede nodig vanwege het hoge ziekteverzuim en het bovengemiddelde personeelsverloop, met name veroorzaakt door vertrekkende en zieke medewerkers bij ICT en Financiën. Dit noodzaakt de gemeente, meldt het college, een half miljoen betaalbaar te stellen voor extra personeel.

Om de acute personele nood, veroorzaakt door vertrekkende en zieke medewerkers bij ICT en Financiën te verhelpen, is een aantal openstaande vacatures ingevuld, vooral met inhuurkrachten, wat meerkosten met zich meebrengt. 'Omdat we verwachten de eerder ingehuurde capaciteit nog tot het eind van dit jaar nodig te hebben en het niet verantwoord achten de openstaande vacatures niet in te vullen, zien wij ons genoodzaakt hiervoor extra budget te vragen', aldus het college. Om eraan toe te voegen: 'Let wel, slechts een deel van de openstaande vacatures wordt ingevuld, alleen die waar invulling echt niet langer kan worden uitgesteld.'

Het voorstel past niet binnen de voorwaarden van preventief toezicht, want de financiële positie van de gemeente zal erdoor verslechteren en derhalve zal Er is met gedeputeerde Van Haaf, in het provinciehuis verantwoordelijk voor het toezicht op de gemeentelijke financiën,  'afstemming' geweest, wat leidde tot een 'verklaring van waarschijnlijk geen bezwaar'.

Deel dit nieuws!