De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Roetgering wil bijzondere Reggedal-knophamerbijl zelf exposeren

Roetgering wil bijzondere Reggedal-knophamerbijl zelf exposeren

MARKELO - Bij de restauratie van een boerderij aan de Kolhoopsdijk te Markelo is een zogenoemde knophamerbijl aangetroffen. Het betreft volgens provinciaal archeoloog Wentink 'een typisch artefact voor de Trechterbekercultuur', uit de tijd van de hunebeddenbouw in Drenthe. Ze heeft boerderijopknapper en landschapshersteller Roetgering laten weten dat hij iets bijzonders heeft opgedolven uit voorbije millennia. Naar schatting dateert het gereedschap van 3.000 voor Christus en is het derhalve zo'n 5.000 jaar geleden gemaakt en gebruikt.

Roetgering is als bewoner van het gebied én als bestuurder van de Stichting Enters Reggedal actief in en betrokken bij het stroomgebied van de Regge tussen Enter en Goor. In samenwerking met het waterschap Vechtstromen is de stichting bezig met het verrichten van werkzaamheden om de rivier weer te laten meanderen. Onlangs werd een 'plasdrasgebied' voor weidevogels aangelegd. Vorige week vond hij bij het ploegen en inzaaien van zijn territorium de knophamerbijl, goed geconserveerd, volgens Wentink puntgaaf, in de uiterwaarden van de rivier.

De historische hamer kwam 'boven water' bij werkzaamheden op een oud knooperf (de eerste bebouwing dateert van rond 1600) waar Roetgering toch al 'een creatieve werkruimte' in gedachten had. Hij wil erin de toekomst ook graag de knophamerbijl tentoonstellen, als onderdeel van een wisselexpositie over de geschiedenis van het gebied, over de oudste bewoners van het beekdal, het veranderende landschap, de natuur en de cultuur.

Deel dit nieuws!