De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Hof omarmt alleenstaande vluchtelingkinderen, Wierden (nog) niet

Hof omarmt alleenstaande vluchtelingkinderen, Wierden (nog) niet

GOOR/WIERDEN – De gemeenteraad van Hof van Twente heeft een motie aangenomen om alleenstaande kinderen uit vluchtelingenkampen op Griekse eilanden in de gemeente Hof van Twente. In de gemeente Wierden werd een soortgelijke motie vanavond aangehouden. De coalitiepartijen NEW (tegen) en CDA (voor) dachten er verschillend over en er ontstond een vinng en soms emotioneel debat. De stemmen staakten doordat een CDA-raadslid verstek liet gaan.

Het gaat om het initiatief van de Europese Commissie om alleenstaande kinderen uit de kampen op te vangen. De situatie in de kampen zou mensonterend en beschamend zijn, met voor met name kinderen het gevaar van mentale beschadiging en uitbuiting wegens mensenhandel.

Waar wethouder Van Zwanenberg van het CDA in Hof van Twente de motie omarmde, in de vergadering van de raad van Wierden ontried wethouder Braamhaar van NEW de motie met klem. Waar wethouder Van Zwanenberg van het CDA in Goor het belang van de opvang in Nederland beklemtoonde, met een verwijzing naar het recht op bescherming en een goede toekomst voor de kinderen, daar benadrukte de Enterse wethouder Braamhaar van NEW in Wierden dat opvang in landen van herkomst het beste is. Bij monde van het raadslid Woolderink stelde NEW dat bij de keuze van kinderen sprake is van willekeur en dat de gemeente Wierden bovendien de handen al meer dan vol heeft aan de reguliere jeugdzorg. Daar voegde wethouder Braamhaar nog aan toe dat Nederland al meer doet dan moet en dat hij bovendien de lijn van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten volgt.

Niettemin hadden de indieners ChristenUnie en PPW met collegepartij CDA een meerderheid, ware het niet dat het christendemocratische raadslid Van Sluijs gezien de corona-perikelen verstek liet gaan, ofschoon de ruimtes in de raadszaal riant waren door een aangepaste opstelling. De stemmen staakten bij 9-9 en in de volgende vergadering is er weer een stemming.

 

 

Deel dit nieuws!