De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Almelo wil monumentaal Koetshuis in Beeklustpark verkopen

Almelo wil monumentaal Koetshuis in Beeklustpark verkopen

ALMELO – De gemeente Almelo zet het Koetshuis aan de Jan Wiegerslaan in het Beeklustpark in de verkoop. Het is nog een van de resterende gebouwen die hoorden bij de vroegere buitenplaats van textielfabrikant Coster die de lap grond tegenover In den Hongerigen Wolf in 1777 kocht voor 620 gulden van gravin Sophia van Rechteren onder de voorwaarden dat de beplanting de waterlopen en scheepvaart ter plekke niet mochten hinderen.

Het koetshuis dateert uit de negentiende eeuw en werd gebouwd op de vroegere buitenplaats van de textielfabrikant Coster. Het gebouw is sedert jaren eigendom van de gemeente, was jaren lang het onderkomen voor natuureducatie en staat op de lijst van vastgoed dat in de verkoop kan om de kas van de noodlijdende gemeente te spekken.

De nieuwe eigenaar moet wel een bestemming voor het markante gebouw zoeken, want het pand kreeg vier jaar geleden op aandrang van de provinciale erfgoedorganisatie Het Oversticht de status van gemeentelijk monument, en dus beschermd.

Voor het driebeukige landhuis kwam de monumentale status te laat, want het werd in juli 1975 gesloopt, vlak voor de monumentenwet. Na de eerste eigenaar Coster woonden er nog tal van Almelose notabelen, met laatstelijk de familie Ezendam (destijds ober/kelner van Hotel De Gouden Leeuw), als ‘bewaarders’ van het landhuis. Het koetshuis zal vermoedelijk dienst hebben gedaan als verblijfplaats bij jachtpartijen of voor kortstondige verblijven.

 

 

 

 

 

Deel dit nieuws!