De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   

Overigens DCXXIX

Over een gevecht om de stier in de Oranjestraat, oftewel: de ontvoering van Europa in Almelo. We hebben het over de jaren tachtig van de vorige eeuw. Het ging er vanmiddag over toen ik iemand sprak van de voormalige winkeliersvereniging. Het is een beestachtig mooie geschiedenis.

Het mythische historie van beeldend kunstennaar Han(s) Veneman werd gemaakt voor de 'vernieuwde' Oranjestraat en de middenstanders beschouwden haar als de hunne, want hadden meegesproken over het ontwerp tijdens drankovergoten besprekingen op het terras van de brasserie van Robbie.

Het werd dus de verbeelding van de ontvoering van Europa. De gemeente  was betrokken, maar de winkeliers voelden zich eigenaar, want betaalden volgens contract 'baatbelasting' voor de ontvoering. De gemeente wilde het beeld vervolgens toch bij het stadhuis plaatsen. Herrie, zeker.

Ook in de krant. De boot was aan toen Europa op zekere dag uit de Oranjestraat bleek verdwenen. Europa ontvoerd, in Almelo. Uiteindelijk werd het beeld terugveroverd. Dat verhaal dient geboekstaafd. Zoals meer verhalen. Kan mooi in februari 2021, dertig jaar na het overlijden van Veneman. 

 

Deel dit nieuws!