De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Enschede krijgt cultuurfestival met 'kunsten' in historisch perspectief

Enschede krijgt cultuurfestival met 'kunsten' in historisch perspectief

ENSCHEDE – Er staat in Enschede een nieuw cultuurevenement in de steigers, ter vervanging van de Culturele Zondagen. Dat gebeurt onder de naam Van Haag Tot Wal. Omdat het tijd is voor wat nieuws, aldus cultureel projectleider Hoemakers, die ook betrokken was bij veertig edities in tien jaar Culturele Zondagen in het – op twee na - centrum van de zelfbenoemde hoofdstad van Twente.

Het nieuwe Van Haag tot Wal Festival beoogt een tweejaarlijks festival in het hart van de Enschedese binnenstad te worden, met theater, muziek en beeldende kunst. De bedoeling is dat de deelnemers zich laten inspireren door de verhalen van vroeger of nu ván de toegemeten ‘speelplek’ in de stad, geïnspireerd door aan straat en buurt geklonken gebeurtenissen, mensen, historiën en verhalen.

De naam van het festival verwijst naar vroeger én naar nu. Enschede is nooit ommuurd geweest, maar had hagen en wallen, waaraan authentieke straatjes herinneren, zoals de Zuiderhagen, Noorderhagen en de Walstraat. In deze straatjes – en in de andere straatjes van het ronde historische stratenpatroon – kun je de festivallocaties vinden. Dat kan zolder zijn, een backstageruimte, woonhuis, winkelmagazijn, horecazaak, een kerk of culturele instelling. Het festival-infopunt komt op de Oude Markt te staan. De eerste editie zou 6 juni plaatsvinden, maar is wegens corona geskipt, zodat het evenement van 31 oktober volgens Hoemaker nu de vuurdoop zal zal moeten worden.

Deel dit nieuws!