De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Bod van Losser/Wierden op vrijkomende aandelen Twence sneuvelt

Bod van Losser/Wierden op vrijkomende aandelen Twence sneuvelt

LOSSER/WIERDEN - De gemeenten Losser en Wierden kunnen hun aandelenpakket Twence niet uitbreiden. Ze waren van plan de portemonnee te trekken om voor miljoenen aandelen bij te kopen, maar werden ingehaald door de tijd toen bleek dat de gemeente Berkelland de aandelen van het Vuilverwerkingsbedrijf Noord Groningen mocht overnemen. De gemeente Losser had daar 2,25 miljoen op de plank en Wierden was voornemens 1,4 miljoen te betalen voor een iets kleiner pakket.

De gemeenten met een financieel belang in het noordelijke vuilverwerkingsbedrijf in het noorden des lands gaven enige tijd geleden te kennen hun aandelen te gelde te willen maken en Berkelland toonde belangstelling, maar de deal was afhankelijk van instemming door de algemene aandeelhoudersvergadering, waarin de veertien Twentse gemeenten participeren.

Er bestond aanvankelijk wrevel over vergroting van het belang van een niet-Twentse gemeente, want een 'grensgeval' net buiten de regio Twente, in Gelderland, maar uiteindelijk stemde een meerderheid van de aandeelhoudersvergadering toch in met het bod van Berkelland, waarmee Losser en Wierden meteen kansloos waren. Beide gemeenten wilden de investering wel doen vanwege de brdrijfsmatige doelmatigheid, goede financieel-economische perspectieven op het gebied van vuilverbranding en energieopwekking het voorspelde dividend van Twence.

Zowel de Oost-Twentse als de West-Twentse plattelandsgemeente wilde meer invloed en inkomsten 'kopen' en niet alleen voor het dividend van Twence, ook om de vinger aan de pols te houden bij de uitvoering van de duuezaamheidsagenda, om de uitstoot van broeikasgassen jaarschijfgewijs te verminderen met 95 procent in 2050.

 

Deel dit nieuws!