De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Ten Bolscher wil minder geld voor meer kringlooplandbouw Overijssel

Ten Bolscher wil minder geld voor meer kringlooplandbouw Overijssel

RIJSSEN - Het college van gedeputeerde staten in Overijssel streepte onder de politieke verantwoordelijkheid van SGP-gedeputeerde Ten Bolscher van het aanvankelijk gedachte budget van twaalf miljoen euro voor het stimuleren van kringlooplandbouw de helft weg. Vanuit de banken der oppositie werd vergeefs geprotesteerd, want een ruime meerderheid in Provinciale Staten kon prima leven met het schrappen van zes miljoen, omdat die andere zes genoeg zouden zijn.

Deze  zogenoemde kringlooplandbouw te realiseren beoogt een betere balans tussen economie en ecologie in het landelijk gebied van de provincie Overijssel in het kader van een duurzaam toekomstperspectief voor de agrarische sector. Ten Bolscher: 'Vanuit het Agro & Food-programma werken we samen met de sector om stappen te zetten richting kringlooplandbouw, waarmee agrariërs nu en in de toekomst een goede boterham kunnen verdienen.”

De beoogde omschakeling van de landbouwproductie is volgens de Rijssense gedeputeerde niet eenvoudig. Jarenlang heeft de sector zich namelijk gericht op intensivering, omdat dit de enige mogelijkheid leek om het inkomen op peil te houden. 'Inmiddels merken we dat dit ook ongewenste neveneffecten oplevert. Dit vraagt om een aangepaste manier van produceren en ondernemen, meer in evenwicht met de natuur. Perspectieven met een goed verdienmodel voor agrariërs zijn echter nog onvoldoende voorhanden. Daarvoor zijn innovaties nodig en meer samenwerking in de keten om de kringlooplandbouw in de praktijk te kunnen brengen.'

Ten Bolscher wil optimalisering van bemesting, nieuwe gewascombinaties, het terugdringen van emissies en een goed bodembeheer. Daarnaast moet er (meer) aandacht komen voor het landschap en de biodiversiteit. Agrariërs worden beloond voor de bijdrage die ze leveren aan landschapselementen, zoals houtwallen, natuurbeheer en weidevogelvariëteit. Dit betekent ook dat vanuit natuur meer verbinding moet worden gezocht met de landbouwsector.

Deel dit nieuws!