De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Twente wil - op papier - flink investeren in energie van wind en zon

Twente wil - op papier - flink investeren in energie van wind en zon

ENSCHEDE -  De gemeenten in Twente en het waterschap Vechtstromen willen binnen tien jaar de helft huidige elektriciteitsverbruik duurzaam opwekken door wind en zon. In afstemming met de provincie Overijssel hebben ze deze ambitie wereldkundig gemaakt bij de presentatie van de Regionale Energiestrategie (RES) Twente, om een bijdrage te leveren aan de landelijke klimaat doel stellingen.

De bedoeling is 'stevig in te zetten' op grootschalige zonnedaken, zonnevelden en het plaatsen van windmolens of  windturbines. Daarnaast zou het platteland is een bron van  biogas zijn het stedelijk gebied een reservoir van industriële restwarmtebronnen, bij elkaar  met de potentie om 64 procent van alle woningen in Twente duurzaam te verwarmen, met bovendien een gunstig effect op de elektriciteitsbehoefte. Volgens voorzitter Koopman van de Twentse stuurgroep, tevens wethouder te  Haaksbergen, zijn de vooruitzichten goed:  'Als we de duurzame warmtebronnen optimaal benutten, hoeven  we ook minder elektriciteit duurzaam op te wekken.' Elk der veertien gemeenten heeft een eigen pakket voorstellen gedaan om aan de Twentse bijdrage aan de nationale doelstellingen bij te dragen.

Koopman spreekt in een communiqué over 'een gedegen en lange voorbereiding. En het was volgens hem de moeite waard. 'Er is brede steun voor dit eerste voorstel, al hebben we door de coronacrisis helaas  nog geen optimaal democratisch proces kunnen doorlopen. Voor sommige colleges is het akkoord op dit  eerste concept daarom nog onder voorbehoud van raadsgoedkeuring.' De exacte locaties voor zonne- en windenergie zijn overigens nog niet bekend. Elke gemeente is zelf verantwoordelijk  voor de plek , de aard en de schaal. Het zal nog wel even duren voor alles in kannen en kruiken is, al was het maar vanwege overleg en onderhandelingen met inwoners en grondeigenaren. Koopman spreekt over 'een uitnodiging om het maatschappelijk gesprek te voeren met elkaar'. 

 

Deel dit nieuws!