De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Raad van Wierden zet de burgemeester en de griffier voor schut

Raad van Wierden zet de burgemeester en de griffier voor schut

WIERDEN - De gemeenteraad van Wierden heeft burgemeester Tigchelaar en raadsgriffier Wienk vanavond letterlijk en figuurlijk laten zitten, want er kwamen onvoldoende gekozen volksvertegenwoordigers naar het gemeentehuis voor de geplande raadsvergadering. Het moet een schromelijk gebrek aan communicatie zijn geweest dan wel volledige desinteresse. Of toch de vrees besmet te raken met het coronavirus, maar over afzeggingen repte Tigchelaar niet. De ketendrager en de penvoerder waren er wel en er helemaal klaar voor. Tigchelaar noemde het 'een hele gekke avond'.

De vergadering was nodig doordat een aantal hamerstukken op de agenda om redenen van juridische aard (wettelijk voorgeschreven termijnen) móést worden behandeld  Duidelijk was al dat er geen debatten zouden zijn, maar elk raadsbesluit behoeft instemming van een meerderheid van de raad, ook een voorstel waar de raad vanwege brede instemming geen debat nodig acht, zoals vanavond de wijziging van drie bestemmingsplannen, het voorstel tot intrekking van een regeling die de aanschaf van defibrilatoren bevordert en een fusie van de regionale onderwijsstichtingen ROOS en Quo Vadis.

Voor een geldig raadsbesluit is het quorum (de helft plus één) nodig in een fysieke raadsvergadering. Als dat aantal niet gehaald wordt, kan de vergadering niet worden geopend. Tigchelaar moest vanavond constateren dat 'helaas minder dan de helft' was komen opdagen. Dat is nog netjes geformuleerd, want er was buiten de burgemeester en de griffier niemand te bekennen. Ze wachtte deemoedig twintig minuten in een lege zaal waar verder geen leven te bespeuren was, waarna Tigchelaar vaststelde dat ze de vergadering niet kon openen. 'Helaas', liet ze erop volgen. Vanwege het spoedseisende belang verdaagde ze de samenkomst, tot overmorgen. Bij een ‘tweede vergadering’ is de presentie van minder dan de helft toereikend. Zodoende kunnen broodnodige besluiten worden genomen, waarbij de contacten en gezondheidsrisico’s sterk worden beperkt.

 

Deel dit nieuws!