De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Twenterand ziet met Almelo en Rijssen-Holten af van energie Twence

Twenterand ziet met Almelo en Rijssen-Holten af van energie Twence

VRIEZENVEEN - De gemeente Twenterand ziet net als Almelo en Rijssen-Holten af van het met ingang van 2021 opwekken en afnemen van duurzame energie van het bedrijf Twence. De elf overige gemeenten nemen wel deel aan de overeenkomst met de energieopwekker en energieleveringsleverancier die in handen van de Twentse gemeenten is.

De bestuurlijke verantwoordelijkheid komt bij wethouder Van Essen van de gemeente Losser te liggen. De gemeente Wierden zal als aanbestedende dienst fungeren en inkopcoördinator Wessels hiervoor inzetten bij de Europese aanbestedingsprocedure voor de opdracht aan Twence (AVI-Twente).

Het gaat over de afname van gas en elektriciteit, maar ook over de bouw van nieuwe en de vergroting van bestaande installaties voor het opwekken van duurzame elektriciteit en groen gas. Twence beschikt als producent van duurzame energi niet over een leveringsvergunning. De finale levering van de door Twence geproduceerde elektriciteit moet daarom via een andere organisatie geschieden. Daarvoor is de Europese aanbesteding vereist.

De gemeenten kunnen de verplichte doorlevering van de productie van Twence voorschrijven omdat de gemeenten onder andere toezicht houden op Twence als ware het een eigen dienst. Twence kan via dochterbedrijf AVI-Twente de Twentse gemeenten naar verwachting niet eerder dan in 2023 voorzien van (groen) gas. Voor de levering van gas in 2021 en 2022 wordt daarom gebruik gemaakt van de verlengingsoptie uit de huidige overeenkomst met Gazprom voor CO2-gecompenseerd aardgas.

Deel dit nieuws!