De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • CDA in Haaksbergen niet gerust op effecten nieuwe zoutwinning

CDA in Haaksbergen niet gerust op effecten nieuwe zoutwinning

HAAKSBERGEN/HENGELO - Er leven in Haaksbergen nogal wat vragen over de plannen tot zoutwinning in het noordwestelijk deel van de gemeente. Het  mijnbouwbedrijf Nouryon in Hengelo, het voormalige AkzoNobel, denkt op afzienbare termijn, liefst dit jaar, uiterlijk in 2021, te beginnen met de zoutwinning in Haaksbergen.

De gemeenteraad van Haaksbergen bekreunt zich erover, onder aanvoering van CDA-politicus Wichers Schreur. Hij wijst erop dat goede landbouwgronden worden ‘opgeëist, want gekocht dan wel onteigend’. Het gaat daarbij volgens hem om zo’n 25 tot dertig hectare voor vijftig tot zestig ‘huisjes’. Ook is sprake van doorsnijdingen van goede grond.

Wichers Schreur laat weten ‘teleurgesteld’ te zijn over de gang van zaken, de plekken, de opgelegde dictaten en de omvang, met vijftig tot zestig boorhuizen. Bovendien plaatst de CDA-nestor vraagtekens bij de veiligheid.

Voor de continuïteit van de zoutproductie zijn nieuwe boorplekken noodzakelijk nu bestaande putten hun dienst hebben bewezen. Nouryon wees er eerder al op dat alles in nauw overleg plaatsvindt met het Staatstoezicht op de Mijnen, dat een straf tempo verordonneert.

Nouryon gaat op de vervangende locaties synthetische olie op plantaardige basis gebruiken als buffer in de ondergrond teneinde te voorkómen dat zoutcavernes instorten. De olie zou milieuvriendelijker zijn dan de diesel die nu ondergronds is opgeslagen.

Deel dit nieuws!