De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Ook andere gemeenten dan Almelo gaan weer (digitaal) vergaderen

Ook andere gemeenten dan Almelo gaan weer (digitaal) vergaderen

GOOR/TUBBERGEN/VRIEZENVEEN – In navolging van de gemeente Almelo komt ook in de gemeenten Hengelo, Hof van Twente, Tubbergen en Twenterand de politieke besluitvorming weer op gang. Dat gebeurt op basis van de deze week van kracht geworden spoedwet. In de spoedwet, die deze week door de Eerste Kamer kwam, staat dat de gemeenteraden ook digitaal tot besluitvorming mogen komen. De verwachting is dat andere Twentse gemeenten en de provincie Overijssel snel zullen aansluiten.

Vanwege het belang dat gemeenteraden in staat zijn te kunnen blijven vergaderen heeft minister Knops van Binnenlandse Zaken de spoedwet digitalisering besluitvorming op het zere been genomen, zodat de lokale democratie weer zuurstof krijgt. Er is in Almelo gekozen voor vergaderingen in de raasdszaal als epicentrum van het debat, met een beperkt aantal woordvoerders van fracties en digtale stemmingen.

De commissievergaderingen met raad en college worden in Tubbergen nu tijdelijk ‘digitale beraadslagingen’ genoemd. Tijdens deze eerste beraadslaging op woensdag 15 april worden de voorstellen besproken die in normale omstandigheden in de raadscommissie van april zouden zijn behandeld.  Deze voorstellen worden 20 april ter besluitvorming aan de raad voorgelegd in een digitale raadsvergadering.

In de gemeenten Hof van Twente, Twenterand en Hengelo  komt het spel 21 april met raadsvergaderingen weer op de politieke wagen. De besluitvormende bijeenkomst van de raad van Tenterand vindt niet plaats in de raadszaal, maar raadsleden zijn met elkaar en met burgemeester Van der Kolk verbonden. ‘Het zal voor iedereen even wennen zijn’, zegt Van der Kolk in een communiqué, ‘maar ik ben ervan overtuigd dat de gemeenteraad ook op deze manier de juiste besluiten voor Twenterand kan nemen. Het democratisch proces moet doorgaan en dat kan op deze manier.’

Zie ook http://ow.ly/tMC050z8qRF

 

 

Deel dit nieuws!