De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Provinciaal geld voor verknoping textiel en landschap in Twente

Provinciaal geld voor verknoping textiel en landschap in Twente

ENSCHEDE - De natuurorganisatie Landschap Overijssel en krijgt een ton van de provinciale overheid ten behoeve van onderzoek naar mogelijkheden om het beheer en de toegankelijkheid te verbeteren van landgoederen met behoud van de gebouwen, bijgebouwen en parkarchitectuur.

Het betreft acht landgoederen die ooit eigendom waren van meerdere Twentse textielfabrikanten. De verwevenheid van de Twentse textielindustrie met het landschap zou meer accent moeten krijgen, op basis van onderzoek en onderhoud.

Veel ‘textielbaronnen’ kochten textielfamilies medio de vorige eeuw restanten van ‘woeste gronden’ in Twente, lieten er gebouwen onder architectuur verrijzen, vaak naar Engels voorbeeld, buitenplaatsen met bijgebouwen, met tuinen en parken. De bedoeling is zó het verhaal van textielnijverheid en landschapsarcjitectuur te vertellen.

De provinciale subsidie dient voor studie naar de oorspronkelijke ontwerpen van de landschapsparken Lonnekerberg, Lonnekermeer, Hof Espelo en Smalenbroek (bij Enschede), Groot Holthuis (Deurningen), Teesinkbos (Boekelo), De Eversberg (Nijverdal) en Lemelerberg Zuid (Ommen). Ook wordt onderzocht welke landschapsparken toe zijn aan restauratie en waar het zinvol is om parkelementen, zoals een berceau of brug, te reconstrueren. De verwachting is dat het project bij bendering zo'n anderhalf jaar duurt.

Deel dit nieuws!