De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Losser onderzoekt kans Smokkel- en Textielmuseum in Overdinkel

Losser onderzoekt kans Smokkel- en Textielmuseum in Overdinkel

OVERDINKEL/LOSSER – Het college van burgemeester en wethouders der gemeente Losser vraagt de gemeenteraad te gelegener tijd tienduizend euro beschikbaar te stellen voor een onderzoek naar de haalbaarheid van een Smokkel- en Textielmuseum in het dorp Overdinkel.

De stichting Bruisend Overdinkel, de Dorpsraad Overdinkel en de Ondernemersclub Overdinkel hebben het initiatief genomen voor de oprichting van een Stichting Smokkel- en Textielmuseum, die zich ten doel stelt zo’n museum op te zetten, indien blijkt dat dit financieel en inhoudelijk levensvatbaar is. Het onderzoek zou plaatsgrijpen onder de vlag van de Stichting Oldenzaalse Musea.

Er was vanaf 2003 een 'smokkelmuseum' in het grensdorp, maar dat brandde acht jaar geleden af. Overdinkel kent een lange periode van smokkelpraktijken, waarbij met name boter, koffie en kleding illegaal over de grens werden gezet; een levendige handel  en een bron vaan talrijke anekdotes en verhalen. Begin dit jaar vond in  het dorp een 'smokkelbeurs' plaats, waar veel ideeën opborrelden. Het idee is daar op afzienbare vorm iets mee te doen, mogelijk in combinatie met het Kulturhus, om de geschiedenis van Overdinkel als faamrijk smokkeldorp cachet te geven.

Deel dit nieuws!