De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Fusie stichtingen basisscholen en onderwijzers in regio krijgt beslag

Fusie stichtingen basisscholen en onderwijzers in regio krijgt beslag

RIJSSEN - De koepelorganisaties voor onderwijs ROOS en Quo Vadis zijn per april officieel opgegaan in de nieuwe Stichting Varietas, waarbij dertig scholen van onderscheiden denominaties zijn aangesloten, van openbaar, protestants en rooms-katholiek tot interconfessioneel en bijzonder-neutraal onderwijs.

De bedoeling is dat inhoud boven kleuring gaat, met ruimte voor alle specifieke kenmerken. Door intensief samen te werken en meer expertise zou de kwaliteit van het onderwijs toenemen, met meer gerichte steun op het niveau van school  en leerkracht. ROOS brengt elf openbare scholen in en Quo Vadis zeventien scholen voor bijzonder onderwijs. Het algemeen belang zou de fusie nodig maken.

Beide stichtingen hebben scholen in zogenaamde krimpgebieden, regio’s waar minder kinderen worden geboren. Om een goede kwaliteit onderwijs te kunnen blijven bieden heeft een organisatie volgens de beide besturen voldoende capaciteit nodig. Dat zou het mogelijk maken om meer extra faciliteiten te bieden. In dat verband noemen ze een eigen invalpool, gedragsexperts, specialisten op het gebied van dyslexie, hoogbegaafdheid en digitale leermiddelen.

Voor medewerkers biedt een fusie van beide koepels meer doorgroei- en ontwikkelmogelijkheden. Het effect op de scholen zelf zal volgens de bestuurders minder direct zijn. Het uiteindelijke doel van een fusie is dat het onderwijs op de scholen verbetert. Door te fuseren zal er een aaneengesloten gebied ontstaan van Almelo tot Deventer. ROOS hield kantoor in Rijssen, Quo Vadis in Deventer. Het kantoor in Rijssen verdwijnt, de hoofdveste van Varietas komt in Deventer.

 

Deel dit nieuws!