De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Nieuw marktgericht bedrijf in vier van de zes Soweco-gemeenten

Nieuw marktgericht bedrijf in vier van de zes Soweco-gemeenten

ALMELO - De gemeenten Almelo, Twenterand, Tubbergen en Wierden richten voor het huidige beschut werk van de sociale werkvoorziening een stichting op met een bedrijfsmatige en marktgerichte aanpak. De gemeenten Rijssen-Holten en Hellendoorn gaan het lokaal regelen in De Sterkerij respectievelijk Multipack. De groenmedewerkers van Soweco gaan deel uitmaken van de buitendienst in de gemeente waar ze nu werken.

Uit mededelingen van het bestuur en de raad van commissarissen, die tot voor zeer kort lijnrecht tegenover elkaar stonden, blijkt dat ze elkaar in dit compromis hebben gevonden. Ter verklaring wijst voorzitter Hazewinkel van de raad van commissarissen er fijntjes op dat 'de zorg en begeleiding voor de kwetsbare mensen, waarvoor wij ons als Soweco inzetten nu zijn verzekerd in een setting waarin zij gewend zijn te functioneren'. En: 'Ook alle andere medewerkers van Soweco kunnen hun kennis en ervaring blijven aanwenden voor deze doelgroep.'

Ook voorzitter Maathuis, wethouder Werk en Inkomen namens de VVD in Almelo, toont zich blij met het compromis, dat hij 'het beste van beide denkrichtingen' noemt omdat 'rust en duidelijkheid' zou brengen. De gemeenschappelijke regeling zal worden opgeheven, want de op te richten stichting neemt de hengsels in handen. De bedoeling is dat de hoofdbunker van Soweco aan de Plesmanweg in Almelo de uitvalsbasis bllijft en dat overig onroerend goed zal worden afgestoten. Andere taken, die Soweco NV nu uitvoert op het gebied van de participatiewet (zoals detacheren en jobcoaching), worden samen met de gemeentelijke werkpleinen opgepakt. De regionale werkgeversbenadering gaan de vier gemeenten gezamenlijk organiseren met het Werkplein West-Twente. De Gemeenschappelijke Regeling (GR), waarin de zes gemeenten deelnemen als eigenaar van het huidige Soweco, en Soweco NV worden afgebouwd.

 

Deel dit nieuws!