De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   

Overigens DXCVIII

Er liep 45 jaar geleden een man door de ruimte. Hij werd 18 maart 1965 werd gelanceerd in het kader van de tweede en tevens laatste bemande vlucht in het Voschod-programma van de Russische overheid Zijn naam was Alexej Leonov, de piloot van de tweekoppige crew. Pavel Beljajev was de gezagvoerder. voor beiden de eerste ruimtevlucht. Leonov was niet de eerste mens op de maan, hij was de eerste mens die uit ruimtewandelen ging.

Ik ben gek op dit soort stofjes in de geschiedenis van alles wat ruimte ademt. Van het heelal heb ik weinig verstand, ik kan er wel bijna ademloos naar kijken, vooral in koude winternachten, met jachtende wolken, en dan fantaseren hoe de aarde de maan  schiep. Daar zijn fraai theorieën over. Hoe de aarde in aanraking kwam met een andere planeet of planetoïde, waaarna een brok 440.00 kilometer werd weggeschoten, wat de aarde kleiner maakte en ook nog voor een dampkring, de getijden en deswege het leven zoals wij het kennen.

De maan is naaste buur, eigenlijk naaste broer, maar ligt buiten de dampkring. Je kunt er zomaar niet even met je raket landen, uitstappen en een ommetje maken om steentjes te rapen. Dat deed Leonov dan ook niet. Zijn raket zou om de maan vliegen, maar dat lukte niet (die race wonnen de Amerikanen met hun Apollo-programma), maar Leonov schreef toch geschiedenis door ergens om de maan even uit (zweef)wandelen te gaan. Fraaie historie.

 

Deel dit nieuws!