De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Drastische maatregelen in veen bij Buurse ten faveure van natuur

Drastische maatregelen in veen bij Buurse ten faveure van natuur

BUURSE – Op initiatief van de provincie Overijssel vindt zal herstelwerk en versterking plaatsvinden van ‘kwetsbaar’ genoemde  natuur in het Buurserzand/Horsterveen. Dat gebeurt  aan de hand van een provinciaal plan ter inpassing in het Natura 2000-gebied. Dit plan is opgesteld omdat het werk gevolgen kan hebben voor bestemming en gebruik van gronden.

Als de functie of het gebruik van de grond wijzigt door bijvoorbeeld ontgronding, vernatting of het beperken van de bemesting, dan wordt de bestemming of het gebruik gewijzigd en vastgelegd in het provinciaal inpassingsplan. Het is de facto een bestemmingsplan op provinciaal niveau.

Het inpassingsplan is nodig vanwege het ontgraven van gronden. De herstelmaatregelen rond het Buurserzand richten zich vooral op het herstellen van de hydrologie van het gebied. Het dempen en ondieper maken van watergangen rond het gebied wordt de grondwaterstand verhoogt de waterstand, wat  een positief effect heeft op vochtige heide en vennen. Waar ten gevolge daarvan geen landbouwkundig gebruik meer mogelijk wordt e bestemming natuur. Daarnaast wordt er in Buurserzand geplagd en opslag verwijderd.

In het Horsterveen aan de noordzijde van het Haaksbergerveen worden watergangen gedempt en verondiept. Dit heeft tot gevolg dat er meer water wordt vastgehouden voor het hoogveengebied Haaksbergerveen. Hierdoor kan de aanwezige vegetatie zich herstellen. De landbouwpercelen worden grotendeels omgevormd naar natuur en vormen straks een natuurlijke overgang van het hoogveen naar het landbouwgebied.

Deel dit nieuws!