De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Massaontslag (750 banen) Vredestein in Enschede: woede en verzet

Massaontslag (750 banen) Vredestein in Enschede: woede en verzet

ENSCHEDE – De mokerslagoekaze dat bij bandenproducent Apollo Vredestein in Enschede 750 banen komen te vervallen treft de regio keihard.  Er is in het bedrijf ongeloof, woede en verzet. De werknemers, de vakbonden, de ondernemingsraad en de overheid reageren onthutst en eisen een nader onderzoek naar de motieven.

Er zouden met ingang van volgend jaar nog drie- tot vierhonderd banen overblijven. De oorzaak is dar de productie in Enschede met 75 procent wordt ingekrompen gezien de ‘marktomstandigheden’ die zouden nopen tot een focus in Nederland op kwaliteit, innovatie en productieflexibiliteit. Dat zoy ook van doen hebben met de recente bouw van een bandenfabriek in Hongarije, waar de loonkosten aanmerkelijk later liggen dan in West-Europa.  Eerder sprak Vredestein tegen dat de Hongaarse vestiging ten koste zou gaan van de productie in Nederland/Enschede.

De statenfractie van de SP in de provincie Overijssel wil van het college van gedeputeerde staten, inzonderheid roerganger Van Hijum van Economische Zaken, wat er gedaan is om het massaontslag in Enschede te voorkómen. In  dat verband vraagt het statenlid Zandvliet ook wat er gebeurt met de mensen die worden ontslagen. Hij wijst er in dat verband ook op dat behalve de 750 medewerkers die hun baan verliezen ook 146 uitzendkrachten eind maart al hun baan kwijt zijn. Zandvliet wil dat 'getroffen medewerkers geholpen worden naar gelijkwaardig werk in de regio'.

Voor wethouder Kampman, die in Enschede over Arbeid en Bijstand gaat, is het reden voor de mededeling dat hij morgen meteen in de benen komt. 'Verschrikkelijk nieuws voor alle medewerkers en hun gezinnen!! Morgen gelijk aan de slag om te kijken wat we kunnen doen.'

Ook wethouder Ten Heuw, de enige Twentse SP-schepen reageert eveneens op Twitter: 'Het aangekondige massa-ontslag is een dreun voor de werkgelegenheid in heel Twente, ook heel veel Hengeloërs werken er. Verschrikkelijk voor de werknemers die zich jarenlang hebben ingezet voor hun bedrijf.' Via datzelfde medium meldt fractievoorzitter Wissink van de statenfractie van de PvdA: 'Laten we samen optrekken voor het behoud van deze banen.'

Deel dit nieuws!