De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Provincie moet kiezen tussen eigen en nationaal fonds asbestsanering

Provincie moet kiezen tussen eigen en nationaal fonds asbestsanering

GOOR – De provincie Overijssel beslist later dit jaar of ze deelneemt aan een landelijk asbestfonds  of zelf een fonds vormt om de vervanging van asbestdaken mede te financieren.  Voor dit doel hebben de Staten van Overijssel een bedrag van 6,25 miljoen euro gereserveerd.

Voor het landelijke ‘asbestdakenfonds’ heeft de rijksoverheid twaalf miljoen op de plank liggen. Het is vooral bedoeld voor eigenaren die niet bij de reguliere banken terecht kunnen voor een het (laten) verwijderen van asbest. Het provinciebestuur beslist mettertijd of Overijssel deelneemt aan dit landelijke fonds, of zelf een fonds vormt.

Vandaag werd in Den Haag een samenwerkingsverklaring getekend, door onder anderen het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de Overijsselse gedeputeerde De Bree. Doel van de samenwerking is om eigenaren te blijven motiveren en stimuleren hun asbestdak te vervangen. Overijssel vervult naar eigen zeggen op dit gebied al jaren een koplopersrol; veel van de Overijsselse kennis en methodes worden ter beschikking gesteld aan andere provincies en gemeenten.

De Bree: ‘Asbestdaken vormen een bedreiging voor de gezondheid. Doordat de daken verweren komen er steeds meer asbestvezels in de lucht. Bij inademing kunnen deze vezels asbestkanker veroorzaken. De provincie Overijssel wil een veilige, schone en aantrekkelijke leefomgeving voor haar inwoners. De risico’s van asbestdaken horen daar niet in thuis.’

Een mogelijkheid is het verwijderen van asbest te combineren met het plaatsen van zonnepanelen. Er ligt in Overijssel momenteel nog een slordige acht miljoen vierkante meter asbestdak. De afgelopen jaren is al vier miljoen vierkante meter verwijderd.

Deel dit nieuws!