De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • de Republiek: nieuwe burgemeester Twenterand weet het nog niet

de Republiek: nieuwe burgemeester Twenterand weet het nog niet

Wat zou er gebeuren als er ook in tweede instantie geen geschikte kandidaat, dus geen hond, solliciteert naar de functie van burgemeester der gemeente Twenterand? Zijn er echt geen goede kandidaten? En wie bepaalt trouwens of iemand geschikt is voor deze functie? De commissaris van de koning is de eerste zeef. Die vindt ook dat er na openstelling van de procedure niet de goede  vrouw of man naar de ambtsketen hengelde. Geen idee waarom. En daarom is de vacature opnieuw onder de aandacht gebracht. Als er naar de maatstaven van de commissaris des konings een paar reflectanten geschikt worden bevonden, de dienaar van de Kroon heeft daar een zeef voor, moeten de fractievoorzitters in de politieke arena aan het Manitobaplein te Vriezenveen een keuze maken, dus een keuze uit de keuze van de commissaris. Die fractievoorzitters vormen de vertrouwenscommissie, wat trouwens ook bewézen een zeef is...

Als ik de profielschets lees, kan zelfs ik solliciteren, al tocht die profielschets als de neten, vanwege de verzameling open deuren. De procedure om een burgemeester te krijgen is een opgedirkte farce van bestuurlijke ijdelheid.

Naar verluidt schreven vorig jaar 'minder dan tien' kandidaten een brief aan de commissaris om van hun belangstelling voor de vacature in Twenterand te getuigen. Dat is op zich geen reden de procedure over te doen. Ze zoeken in Twenterand geen Raad van Elf! Er werd niet gezegd dat er géén geschikte mevrouw of meneer tussen de reflectanten zat, maar wie vond dat dan dat dat toch zo was? De commissaris? En als dat zó is, is dat dan niet een beetje paternalistisch? En past dat gouvernementele wel bij het naar zijn volksaard een toch redelijk vrijgevochten Twenterand? Waar ze een type Koetje zoeken, de precies tien jaar geleden gestorven burgervader die geliefd was bij zowel de gemeenteraad als de bevolking. Een aimabel en competent bestuurder met hart voor Twenterand én de regio Twente.

Afijn, de vraag is nu vooral wat er gegeven de omstandigheden moet gebeuren. Ik zou zeggen dat de gemeenteraad het heft in handen moet nemen. Benader als presidium (de zeven fractievoorzitters) zelf mensen die passen bij de wonderlijke gemeente die Twenterand heet. Gewoon mensen benaderen en de goede vragen stellen. Iemand van buiten of iemand van binnen, dat maakt niet uit, wel in elk geval iemand die het laatste stukje van ex-burgemeester Visser opruimt met de naam Ten Brinke, de man die zich wethouder waant, zich aldus gedraagt en stante pede aan de collegetafel gaat zitten, wat heet: neerzijgt.

De raad kan ook kiezen voor de benoeming van ex-voorlichter en huidig communicatietrateeg (klinkt duurder en is dat ook) Van Dijk, geboren en getogen in Den Ham, voormalig rechterhand van ex-burgemeester Meulman van Hardenberg en toverballendraaier van ex-gedeputeerde Rietkerk. Van Dijk heeft altijd gezegd ooit burgemeester te willen worden en daar zijn vrouw in Den Ham wil blijven wonen komt alleen Twenterand in aanmerking, maar ja, een CDA-burgemeester in een GBT-gemeente...

Er is nog een optie die meerdere voordelen heeft: vraag de huidige wethouder Paters of hij wil solliciteren. Dat heeft twee voordelen: hij is nu als gewezen raadslid meer ambtenaar dan wethouder, onder meer vanwege de invloed van voornoemde Ten Brinke. Verder praat Paters honderduit, maar stoot hij vooral mist uit. Hij bezweert, belooft en bespiegelt vooral vergezichten. Concreet bereikt Paters als wethouder bitter weinig, veel woorden, amper wol. Het liefst zit hij in landelijke werkgroepen mee te praten met collega-wethouder. Als het even kan een met een minister erbij over bij voorkeur ‘processen’ en ‘innovaties’ in het sociaal domein (waarover Paters dan als een kind in de snoepwinkel aandoenlijk twittert). Hij kent Twenterand, maar is deep down nog altijd de jongeman die bij het CDA carrière wilde maken, maar werd gefnuikt op het blokland van koops en oordt. Zo dreef het CDA hem in de armen van GBT, waar de oude rot Engels meteen het politieke talent in de jonge Paters zag en dus zijn natuurlijke opvolger als politiek leider/fractievoorzitter. Onder leiding van Paters werd GBT de grootste partij van Twenterand met een absolute meerderheid in de raad: twaalf van de 23 zetels. Paters werd wethouder, maar is niet de noeste handwerker die zijn collegae/partijgenoten Koster en (vooral) Harmsen elk op eigen wijze wel zijn. Paters blijft vooral de tafelprater, de verbinder en de vergadertijger, eigenlijk een topambtenaar.  Maak hem wat hij al is: burgemeester. En bel de commissaris wanneer hij voor de formaliteiten naar Twenterand kan komen. Het is ook nog eens een besparing, want waarom een vierde wethouder...?

Deel dit nieuws!