De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Bouw op stapel van stuw- en gemaalconstructie Collendoornerveen

Bouw op stapel van stuw- en gemaalconstructie Collendoornerveen

HARDENBERG - Het waterschap Vechtstromen is bezig met de voorbereidende werkzaamheden ten behoeve de nieuwe stuw- en gemaalconstructie in het Collendoornerveen zijn in volle gang. De stuw is noodzakelijk  om het water in het veen straks op peil te houden. Het gemaal moet ervoor zorgen dat er in droge tijden voldoende water in het Collendoornerveen is.

Naar verwachting zal de stuw- gemaalconstructie van half april tot en met begin juni worden gebouwd. Zodra de constructie klaar is, kan het oude gemaal Collendoorn aan de Luggersweg verdwijnen. Begin juli zijn alle werkzaamheden naar verwachting afgerond en is het gebied weer voorzien van een optimale waterhuishouding, want te veel noch te weinig.

Oostwaarts van de kern Collendoorn, nabij Slagharen, Lutten en de 'hoofdstad' Hardenberg, stroomt de Vecht en daar vindt op grote schaal woningbouw plaats in de wijk Marslanden. Het water van Collendoornerveen stroomt in zuidelijke richting. Hiervoor wordt het gemaal Collendoorn ingezet, nabij Ponypark City, dat het water door de Broekgoot richting de wijk Marslanden in Hardenberg pompt. Vervolgens komt het water via de Molengoot uiteindelijk in de Vecht terecht. Maar eigenlijk is dit tegennatuurlijk. Het gemaal Collendoorn pompt het water van laag naar hoog.

De noodzaak van een grondige renovatie was voor het waterschap aanleiding de oorspronkelijke afvoerrichting te herstellen en het gemaal te laten vervallen. In de toekomst wordt het water in noordelijke richting naar het Verlengde Ommerkanaal afgevoerd. Om dit te realiseren wordt er een nieuwe verbinding gemaakt naar het Verlengde Ommerkanaal, met een nieuwe waterloop in het Collendoornerveen. Ook wordt een nieuw gemaal in Lutten gebouwd, waardoor straks water kan worden afgevoerd naar het Collendoornerveen om zo het waterpeil optimaal houden in droge tijden.

Deel dit nieuws!