De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Herbestemming rijksmonument: boerderij Beernink wordt woonhuis

Herbestemming rijksmonument: boerderij Beernink wordt woonhuis

LOSSER/BEUNINGEN – Ten behoeve van de herbouw van de boerderij Beernink, een rijksmonument, moet de gemeenteraad van Losser het bestemmingsplan gedeeltelijk wijzigen, van 'boerderij' in 'woning'. De rijksmonumentale vakwerkboerderij krijgt een nieuwe plek aan de Borgbosweg in het Overijsselse Beuningen. Er is volgens het college van burgemeester en wethouders geen procedure voor milieueffecten noodzakelijk. De rijksmonumentale vakwerkboerderij krijgt een nieuwe plek aan de Borgbosweg in het Overijsselse Beuningen.

De zeventiende-eeuwse boerderij zou van de aardbodem toen de gemeente een sloopvergunning afgaf, maar door interventie van BOEi kon de vakwerkboerderij als agrarisch erfgoed worden behouden. BOEi, dat zich inspant voor behoud en herstel van monumentale gebouwen, kocht het gebouw en demonteerde het pand steen voor steen. Als bouwpakket ligt de boederij nu te wachten op een nieuwe bestemming in Losser.

De geschiedenis van Erve Beernink gaat volgens BOEi in elk geval terug tot 1391, als het onder de naam ‘Hus to Berendinck in Parochia Lottere’ wordt genoemd. Naast het huis waren er vroeger op het erf onder meer een schuur, een schaapskooi, een bakhuis en een bijenschuur te vinden. Een bijzonder aspect van de boerderij is de zogenaamde boavenkamer, gereserveerd als woonruimte voor de ouders nadat hun zoon het boerenbedrijf overnam. In tijden dat de boavenkamer niet bewoond werd functioneerde deze als jachtkamer of logeerkamer voor de leenheer.

 

Deel dit nieuws!