De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   

Overigens DXXIII

Wat ik met Valentijnsdag deed? Niks dus. Ik heb niks tegen de middenstand, maar des te meer tegen haar feestjes.  Sinerklaas, Kerstman, Valentijn, van mij mogen ze, maar voor mij niet. Het is een jeudcomplex, zoveel wil ik wel kwijt.

De eerste keer dat ik van Valentijnsdag hoorde, was op de lagere school, zo'n school van toen, met een plein en twee grote bomen. Volgens mij zat ik in de tweede klas, want bij juffrouw Huisman. Zij kwam, dat weet ik ook nog, uit Vroomshoop. Zou zij, bedenk ik me nu ik dit schrijf, de zus zijn van de broers Aldo en Bertus Huisman?

Schooljuffen hadden toen nog geen voornamen. Ik weet nog wel dat juffrouw Huisman in het jaar dat ik in haar klas van den School met den Bijbel zat ging trouwen. En dat ze dat deed met haar Valentijn, waarna ze uitlegde wat Valentijnsdag was. Ik begreep er denk ik niet zo veel van, maar wist wel dat het zeer bijzonder moest zijn.

Voor mij was het aanleiding me voor te nemen Willeke, het mooiste meisje van de klas, een jaar later op Valentijnsdag te vragen of ze later als we net zo oud als juffrouw Huisman zouden zijn met me wilde trouwen. Volgens mij verdween Willeke al snel in mijn vergetelheid, juffrouw Huisman zal wel mevrouw Huisvrouw zijn geworden en ik heb nooit de aanvechting gehad in met een Valentina in de huwelijkse staat te geraken.

 

Deel dit nieuws!