De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Sociale wijkteams Enschede een zorg: erg duur met slecht resultaat

Sociale wijkteams Enschede een zorg: erg duur met slecht resultaat

ENSCHEDE – De gemeenteraad van Enschede en de stedelijke Rekenkamer maken zich in toenemende mate zorgen over het gapende verschil tussen het papieren beleid en de dagelijkse werkelijkheid in de Jeugdzorg. De gemeenteraad wil snel actie van wethouder Van den Berg die bestuurlijke verantwoordelijkheid draagt voor de allerwegen, van links tot rechts, gedeelde zorgen over de Zorg, zeker de Jeugdzorg. De raadsfracties van CDA en SP zullen in elk geval met moties komen, wellicht een gezamenlijke. Als dat dan nog nodig is, want Van den Berg kondigde na een mea culpa voor de ondoordringbaarheid en de bureaucratie twee bijeenkomsten aan: begin maart 'over de knoppen waaraan kan worden gedraaid' en begin april over 'een plan van aanpak dat we gaan optuigen'. En de Rekenkamer doet vervolgonderzoek.

Er gaan miljoenen om in de jeugdzorg te Enschede en de resultaten laten zacht gezegd te wensen over. Er is veel geld voor (jeugd)zorg, maar niet iedereen krijgt die zorg, constateerde CDA-fractievoorzitter Koc, terwijl volgens haar veel wijkcoaches omkomen in het werk. Dat leidt tot de conclusie dat heel veel geld in organisatie en overleg gaat zitten. Schrijnend is volgens haar ook dat veel geld onbenut blijft. Ze vindt dat er keuzes moeten worden gemaakt zonder op ‘heilige huisjes’ te letten. Ter onderstreping voerde voorvrouw Futselaar van de SP aan dat er 220 formatieplaatsen zin, waarvan 35 voor ondersteuning. De werkdruk is hoog en het ziekteverzuim en het verloop enorm. Futselaar zei het idee te hebben dat de jeugdzorg ‘het afvalputje van het sociaal domein’ is.

Volgens woordvoerder Meijer van de ChristenUnie zijn er twee parallelle werkelijkheden die voortdurend botsen: de papieren werkelijkheid en die van de stad. Het raadslid Versteeg van de fractie die zijn naam draagt noemde een striemend voorbeeld van een chef-wijkcoach die een moeder van twee kinderen en zonder geld zou hebben verwezen naar de stadsbank en het diaconaal platform. ‘Intimiderend’, zei Versteeg. Hij werd gekapitteld door een collega, omdat er niet over een individuele 'casus' moest worden gesproken, maar kreeg bijval van collega Visser van Enschede Anders: 'Achter elke individuele casus staan 25 andere.'

 

 

 

 

 

 

 

Deel dit nieuws!