De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Raad van Borne denkt na over de bouw van nieuw Schip van Staat

Raad van Borne denkt na over de bouw van nieuw Schip van Staat

Borne - De gemeente overpeint de mogelijkheden van de bouw van en nieuw gemeentehuis. Dat zal inhoudelijk en financieel worden onderzocht. Het idee om een nieuw Schip van Staat te bouwen ter vervanging van de Blokkendoos ontstond toen het besef doordrong dat er hoe dan ook een uitbreiding noodzakelijk is. Er zijn globaal drie varianten uitgewerkt:  ten eerste beheer/onderhoud, ten tweede duurzame renovatie  en ten derde energieneutrale nieuwbouw. De geschatte kosten der drie opties belopen respectievelijk vier miljoen, acht miljoen en tien miljoen euro.

Het huidige gemeentehuis dateert van 1988, staat in de schaduw van de Villa Elisabeth van de God van Borne en is volgens het college van burgemeester en wethouders, dat een extern bureau onderzoek liet doen, toe aan een grootschalige renovatie. Vanuit de ‘technische levensduur’ zou de gemeente de komende jaren een aantal grootschalige vervangingsinvesteringen moeten doen. Het college stuurt nadrukkelijk aan op nieuwbouw: ‘Niet alleen technisch is het gebouw sterk verouderd, ook functioneel kent het nu beperkingen.’ Zo blijkt dat een groot aantal zaken in het huidige onderkomen van bestuurders en ambtenaren niet voldoet aan de Arbo-wetgeving.

Het college wijst de raad verder op landelijk en Europees beleid op het ter zake duurzaamheid. Het gemeentelijk bastion moet volgens het klimaatakkoord uiterlijk in 2050 beschikken over een zogenoemde klimaatneutrale energievoorziening. ‘Om zo kostenefficiënt mogelijk te investeren dient het verduurzamen te gebeuren op natuurlijke onderhoudsmomenten. Dat moment moet dus zo goed mogelijk worden benut om doelstellingen voor de lange termijn te behalen.’

 

Deel dit nieuws!