De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Heidema ontneemt CDA-leider Rutten het woord na energievragen

Heidema ontneemt CDA-leider Rutten het woord na energievragen

AGELO/DEVENTER – Het statenlid Rutten, fractievoorzitter van het CDA in Overijssel, probeerde vanmiddag in een vergadering van Provinciale Staten gedeputeerde De Bree een standpunt te laten innemen om prioriteit te leggen bij het aanbrengen van zonnepanelen op daken in plaats van agrarische vol te leggen glasplaten. De Bree leek wel bereid daar op in te gaan, maar commissaris des konings Heidema riep de politiek leider van de grootste partij in de statenzaal.

Rutten leek niet van plan in te binden, maar Heidema wist haar te het zwijgen op te leggen: ‘U mag rustig blijven staan om de benen te strekken’, voegde hij de leidsvrouw der christendemocraten toe, ‘maar als u het er verder over wilt hebben, moet u het voor de commissie agenderen.’

De urgentie van Rutten is dat er vrijwel dagelijks in gemeenten plannen worden gelanceerd om landbouwgrond te gelde te maken door en zonnevelden (voor het opwekken van groene energie) van te maken. In veel landelijke gebieden, vaak dorpen, zeker in Twente waar Rutten woont (Agelo) neemt de weerstand tegen deze verzonnebranding toe. Ruttenstak trouwens in op het plan van de gemeente Deventer  om liefst 791 hectare grond te bedekken met zonnepanelen.

De inzet van het CDA is dat in Overijssel dat eerst alle daken, met name van bedrijven, maar waar mogelijk ook woningen, worden voorzien van panelen. In een eerste reactie liet PvdA-gedeputeerde Van Bree weten dat hij eerst gemeenten zelf met plannen wil laten komen over hoe ze denken aan de klimaatdoelstellingen te kunnen vinden, waarna er per regio ‘energiestrategieën’ moeten worden gemaakt, waaronder Twente.

Deel dit nieuws!