Raad te Enschede mist drive, participatie en keuzes in klimaatbeleid
ENSCHEDE – De gemeenteraad van Enschede is er alles behalve gerust op dat wethouder Van den Berg met een goed verhaal komt als lokale bijdrage voor de Regionale Energie Strategie (RES) van Twente. Dat viel vanavond op te maken uit de reacties van veel raadsfracties, waaronder de collegepartijen D66, VVD en ChristenUnie bij monde van de raadsleden Van Dijk, Nijhuis en De Roode, maar ook fractievoorzitter Teutelink van de grootste collegepartij BBE (de partij van Van den Berg) zei zich zorgen te maken over de inbreng en invloed van Enschede.
De raad is enerzijds bezorgd dat Van den Berg onvoldoende urgentie in zijn energiebeleid legt, waardoor de lokale visie van Enschede onvoldoende tot uiting zal komen in de van rijkswege verplichte Regionale Energie Strategie (RES) voor Twente. Anderzijds heerst bijna raadsbreed het idee dat de wethouder te veel op procedures en in vergaderingen zit, waardoor de noodzakelijk geachte communicatie en participatie erbij inschieten, en daardoor ook acceptatie.
Kort en goed wil de gemeenteraad concrete doelen met draagvlak onder burgers en bedrijven, maar daar dreigt volgens de meeste fracties niets van terecht te komen. Het moet gaan of over wel of geen windmolens (en waar die dan mogen komen en hoe hoog precies) en waar zonnevelden een kunnen komen. Wat de PVV en verwante afsplitsingen betreft zijn windmolens en zonnevelden uit den boze en moet Enschede volledig inzetten op thorium- en kerncentrales.
Van den Berg zei niets uit te sluiten, ook thorium niet, wat tot verbazing leidde, maar meer nog tot ongeduld. De raad wil dat de wethouder minder gaat vergaderen over nota’s van uitgangspunten en zo meer, maar ‘met de stad gaat praten’ en vervolgens met concrete doelen en plannen komt, die burgersteun hebben en ook in Twente tot wasdom kunnen komen.