De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   

Overigens CDLXXX

Soms lees ik een krantenkatern of een magazine van jaren her; vergeelde bladzijden met nieuws en reportages van toen. Karrenvrachten papier per uitgave. Vanavond ‘Elseviers Weekblad’ van 29 april 1989. Als de dag van gisteren. Een kritisch verhaal over Hans van den Broek (wie zegt die naam nog iets?), een nog steeds actueel artikel over euthanasie (scenario voor een milde dood), een essay over T.S. Elliot en boeiende interviews met Remi Poppe (over de opkomst van de SP) en de Oostenrijkse auteur Peter Sichrovsky over Deutschtum en jodendom, gekoppeld aan het raadsel van blinde haat en doof volk, dat zich aan me opdrong elke keer dat ik in Wenen was - stad van cultuur en barbarij.

Ik was de halve avond zoet met 'Elsevier', het hele jaar 1989  ontrolde zich voor mijn geestesoog, ook particulier: mijn achtdaagse fietstocht via Praag en Wenen naar Boedapest (tweehonderd kilometer per dag in het spoor van de Habsburgers - de racefiets van toen is nu een relikwie), het herleefde interview dat ik had met de geriater annex Eugeria-directeur Fuldauer over de goede dood, de eerste nacht met de ontbrandende Pinksterliefde van mijn leven - alles dankzij een oude ‘Elsevier’.

Natuurlijk is het nostalgie, je leest  je eigen leven. Hoe ouder je wordt, hoe meer verleden je torst. Ik heb nog vele dozen vol kranten en bladen tot mijn beschikking, alles herinnering, maar geregeld ook bijtend actueel. Om bij de tijd te blijven las ik ook de hedenmiddag bezorgde editie van ‘Het Parool’ benevens op de deurmat gevallen ‘Groene Amsterdammer’. Ook goed voor later, dat weet ik nu al.

Deel dit nieuws!