De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Eerenberg verruilt wethouderszetel Enschede na zes jaar voor Utrecht

Eerenberg verruilt wethouderszetel Enschede na zes jaar voor Utrecht

ENSCHEDE – Weer vertrekt een wethouder van Enschede naar Utrecht, want locoburgemeester Eerenberg wordt daar na zes Enschedese jaren door D66 voorgedragen. Hij is in Urecht de gedoodverfde opvolger van de naar Amsterdam vertrokken wethouder Everhardt die in de hoofdstad de afgetreden wethouder Kock aflost. Net als in Enschede zal Eerenberg zich in Utrecht bezighouden met het problematische dossier jeugd en (jeugd)zorg en verder  neemt hij milieu, schoon vervoer, het stationsgebied en vastgoed onder zijn hoede. Bovendien wordt hij wijkwethouder Leidsche Rijn.

Eerenberg keert hij terug naar de gronden zijner geboorte, want hij kwam ter wereld in Hilversum, waar hij ooit nog burgemeester van zou willen worden, al zijn er soms wetten in de weg en praktische bezwaren. Voordien zou hij zomaar landelijk in beeld kunnen komen als bewindspersoon. Naar aard en aanzien is hij de politieke tweelingbroer van de huidige minister Koolmees van Sociale Zaken: dossiertijger met nerdtrekken, politiek handig, bestuurlijk intelligent en ook D66.

De politieke inner circle in Enschede hield al rekening met het vertrek van Eerenberg doordat hij zich sinds zijn aantreden als wethouder in 2014 niet alleen stedelijk en regionaal manifesteerde, maar ook landelijk opviel, onder meer op het zorgdossier. Voor hij wethouder werd, stond Eerenberg, toen vier jaar raadslid, op het punt te verhuizen naar Deventer, maar stelde zich kandidaat als wethouder toen D66 de grootste partij van Enschede werd (ook door het verval van de PvdA) en kreeg de voorkeur boven toenmalig partijleider Westerbeek en werd dus wethouder.

Eerenberg zal in Enschede te eeuwigen dage te boek staan als de redder van FC Twente. Ook investeerde hij duchtig in de binnenstad. Na de verkiezingen van vorig jaar was één ding zeker: hoewel BBE de grootste partij werd, zou D66 (lees Eerenberg) deel blijven uitmaken van het college. In de onderhandelingen wist Eerenberg ‘politiek brandbare zaken’ uit zijn pakket te werken door ze weg te zetten bij collegae, zoals het zwembaddossier en de windmolensteen, die hij bij zijn collegae Van Houdt van de ChristenUnie en Van den Berg van BBE wist te parkeren.

Deel dit nieuws!