De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Bolk Transport wint dit jaar Energiek Award van gemeente Almelo

Bolk Transport wint dit jaar Energiek Award van gemeente Almelo

ALMELO – Het bedrijf Bolk Transport heeft de Energiek Award van Almelo gewonnen. Dat bleek tijdens een informatief-feestelijke bijeenkomst in het Theaterhotel ter stede. Er waren drie bedrijven genomineerd, want behalve Bolk Transport ook Hubregtse Cartonnage en FixjeIphone. Opvallend was dat alle drie de genomineerde bedrijven op het bedrijventerrein Turfkade zitten.

Het was de veertiende keer dat de Energiek Award werd uitgereikt. De driekoppige directie van het bedrijf werd in het zonnetje gezet, te weten algemeen directeur Pluimers commercieel directeur Savenije (die als nestor het woord deed) en overslagdirecteur Linthorst, om de prijs in ontvangst te nemen. Ook de directies der twee andere genomineerde bedrijven werden in het spreekwoordelijke zonnetje gezet, waarbij het unieke karakter van elk bedrijf accent en reliëf kreeg; alle drie prijzenswaardig.

Het verhaal van het winnende bedrijf begon in de jaren zestig toen de 20-jarige Henk Bolk in 1962 na het plotseling overlijden van zijn vader als jong en dynamisch ondernemer het bedrijf overnam, mét zijn moeder en zus Truus. Hij gaf letterlijk en figuurlijk gas. De bierdistributie werd in de loop der jaren een belangrijke pijler, maar daarnaast werden de activiteiten toegevoegd met het oog op marktfluctuaties en risicospreiding. Om die reden is later naast wegvervoer ook ingezet op transport over spoorbaan en water (Combi Terminal Twente), wat van een vooruitziende blik getuigde én van innovatie nog vóór dat woord bestond, plus het exceptioneel vervoer.

Bolk Transport verkaste in 1986 van de oale stee aan de Kerkhofsweg naar een nieuw en veel groter pand aan de Beatrix de Rijkweg, waar Bolk nog steeds kantoor houdt, ook al heeft hij elf jaar geleden het bedrijf overgedaan aan zijn zakelijke erflaters Pluimers, Savenije en Linthorst.

 

 

 

OVER SPOOR, WEG EN WATER
CONTAINERS
In 1985 werd op uitnodiging van NS Goederenvervoer gestart met de overslag van zeecontainers die per trein vanuit Rotterdam werden aangevoerd op het stationsemplacement in Almelo. Daarnaast verzorgde Bolk Container Transport het voor- en natransport van containers over de weg.

NIEUWE VESTIGING
Verder groeien
Omdat het bedrijf gestaag groeide besloot Bolk in 1986 om een nieuwe vestiging te bouwen aan de Beatrix de Rijkweg in Almelo. Het nieuwe pand bood ruimte aan de planning, de administratie, een bedrijfswoning en een opslaghal die thans in gebruik is als werkplaats. Na de sluiting van de Ormet-melkfabriek in 1996 werd het bedrijfscomplex aan de Plesmanweg gekocht waardoor Bolk de beschikking kreeg over ruime opslag- en stallingsmogelijkheden.

HENGELO, ROTTERDAM, ALMELO, BAD BENTHEIM
Oprichting Combi Terminal Twente
Eind jaren ’90 besloot NS de binnenlandse containertreinen te staken en was Bolk gedwongen om de verbinding met Rotterdam zelf te exploiteren. Hiervoor werd Combi Terminal Twente opgericht die eerst via Emmerich en vanaf 2001 via de nieuwe terminal in Hengelo het vervoer van zeecontainers per binnenvaart verzorgde. Inmiddels heeft CTT zich ontwikkeld tot een toonaangevende speler in het intermodaal vervoer met vestigingen in Hengelo, Rotterdam, Almelo en Bad Bentheim.

BEGIN 21E EEUW
Ontwikkelen en specialiseren in verschillende transportmarkten
Naast het containervervoer en de horecadistributie ontwikkelde Bolk zich verder in het normale huifvervoer met klanten zoals Vredestein, Grolsch, Hartman en Ten Cate. Daarnaast specialiseerde Bolk zich steeds meer in het exceptioneel vervoer op de langere afstand (o.a. Italië) en in projectvorm (o.a. siloprojecten). Begin 21e eeuw werd gestart met het vervoer van windmolen-onderdelen, een nieuwe activiteit waarin de grenzen van afmetingen en gewichten steeds verder worden opgezocht.

ZELFSTANDIGE CONTINUÏTEIT
UITBOUWEN ACTIVITEITEN
In 2007 besloot de familie Bolk het bedrijf te verkopen aan het management om zodoende de zelfstandige continuïteit van het bedrijf te waarborgen. Na deze overname is onverminderd verder gewerkt aan het uitbouwen van de activiteiten van Bolk te weten de tak machineverhuizingen, vestigingen in Duitsland, Oostenrijk, Roemenië en Frankrijk en een warehouse naast de Combi Terminal Twente inlandterminal in Hengelo.

Deel dit nieuws!