De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Toekomstvisie kunst/erfgoed Middendorpshuis te Den Ham ongewis

Toekomstvisie kunst/erfgoed Middendorpshuis te Den Ham ongewis

DEN HAM - Bij het zesde lustrum van de Stichting Expositiehuis Den Ham is er alle reden om een toekomstvisie te ontwikkelen. Vanwege het vertrek van Tourist Info, dat zijn ruimte in het pand enkele maanden geleden verliet vanwege de komst van Gastvrij Twenterand, staat die ruimte leeg en dat maakt de exploitatie van het Middendorpshuis, een stuk lastiger voor de andere huurders, te weten de Stichting Expositiehuis en de Oudheidkundige Vereniging Den Ham-Vroomshoop. In een debat van Delta FM/De Twenterander liet voorman Kremer van het Expositiehuis deze week weten wel ideeën te hebben over het benutten van de vrijgekomen ruimte. Een nieuwe huurder ziet hij wel zitten, eventueel in de sfeer van horeca en/of de combinatie verhuur van bovenruimte. Vanuit de zaal (clubhuis voetbalvereniging Den Ham) kwamen ook suggesties, zoals een Repair Café.

Volgens voorman Kottier van de Oudheidkundige Vereniging moet er zo min mogelijk en het liefst niks veranderen. Hij beklemtoont ook de geschiedenis van het pand dat - naar geschiedvorsers menen - uit de zestiende eeuw stamt en een logement was handelslui en paardenvolk. Het pand kwam in 1833 in handen van naamgever Adolf Middendorp. Het was in de negentiende en  twintigste eeuw langtijdig in gebruik als logement annex herberg. Naderhand was het pand in gebruik als dependance van het gemeentehuis van de toenmalige gemeente Den Ham.

De huidige eigenaar van het monument is de gemeente Twenterand. Volgens wethouder (en dorpsbewoner) Harmsen hoeven de huidige gebruikers niet voor hun onderdak te vrezen, al zou het wel mooi zijn als zich voor de ruimte van Tourist Info weer een huurder meldt. Ondertussen toont de Oudheidkundige Vereniging er permanent in woord en geschrift  - themagewijs - de geschiedenis van het brinkdorp en eigenlijk gans de ontginningsgronden tussen Almelo en Coevorden. Sinds dertig jaar is het Expositiehuis ook in het Middendorpshuis ondergebracht en houdt er wisselende exposities van hedendaagse kunst, van schilderijen tot grafiek. De opening van de eerste tentoonstelling van de tweede dertig jaar was vanavond 'Kunst uit Huis' en daarvoor repte zowaar waarnemend burgemeester Van der Kolk zich naar Den Ham.

Deel dit nieuws!