De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Verkenning ondergrondse hoogspanningsleidingen Almelo/Enschede

Verkenning ondergrondse hoogspanningsleidingen Almelo/Enschede

ALMELO/ENSCHEDE – De gemeenten Almelo en Enschede zijn geïnteresseerd in het ondergronds aanleggen van hoogspanningsleidingen. De provincie Overijssel wil de mogelijkheden laten onderzoeken en is bereid zijn vijftig procent van de kosten voor haar rekening te nemen, onder voorwaarde van instemming van Provinciale Staten. Almelo en Enschede dienen als het zover komt ook vijftig procent te betalen. Overigens hebben de gemeenten Deventer en Raalte eveneens belangstelling.

Het gaat in de vier gemeenten om hoogspanningsleidingen boven bewoond gebied. Er zijn signalen dat het wonen onder of vlakbij deze leidingen tot gezondheidsproblemen kan leiden. Hoewel wetenschappers geen helder uitsluitsel over bieden, wil netwerkbeheerder TENNET uit voorzorg meewerken aan het verplaatsen of ondergronds brengen van leidingen. Daarnaast biedt het verleggen van leidingen koppelkansen, bijvoorbeeld in ruimtelijke ontwikkeling, sociale kwaliteit, leefbaarheid of energietransitie.

Er vinden volgens gedeputeerde De Bree van Duurzaamheid en Energie al gesprekken met de betreffende gemeenten plaats. ‘De intentie die wij nu uitspreken maakt het mogelijk om in de gemeenten serieus te gaan kijken naar de zogeheten verkabeling van deze leidingen. Het is nu aan de gemeenten om al dan niet met uitgewerkte plannen te komen. Zij moeten daarvoor zelf voldoende middelen vrij willen maken.’

Deel dit nieuws!