De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Zwembaden en politieke koudwatervrees Enschede in stroomkolk

Zwembaden en politieke koudwatervrees Enschede in stroomkolk

ENSCHEDE – De oppositie in de gemeenteraad van Enschede zal een voorstel presenteren om de taakstellende bezuiniging van vier ton op de stedelijke zwembaden te schrappen. Dat geld wil verantwoordelijk wethouder Van Houdt weghalen bij het gemeentelijke sportbedrijf Sportaal en - met name – de zwemsport. Zo is de (ver)nieuwbouw van het zwembad op Het Diekman minder omvangrijk (twee baden minder) dan voorgespiegeld en blijft er door de sluiting van zwembad Het Slagman minder zwemwater over, wat in sterke mate ten koste van recreanten en verenigingen gaat. Volgens de oppositie moet dit onzalige plan van tafel. Het initiatief hiertoe zal het CDA als de grootste oppositiepartij van Enschede nemen.

Het college zegt geen andere mogelijkheden te zien dan sterk te versoberen. Het plan voor een nieuw zwembadencomplex (instructiebad, doelgroepenbad en recreatiebad) in Enschede-Zuid op Het Diekman blijkt namelijk onbetaalbaar. Het zou ruim zestien miljoen euro kosten en om financiële ruimte te maken moest het zwembad De Brug in Glanerbrug direct dicht en zou het zwembad Het Slagman op termijn worden afgestoten. Dat is inmidels gebeurd, maar het is bij lange niet genoeg om de nieuwbouw haalbaar te maken.

De toen grootste oppositiepartij BBE was destijds mordicus tegen de veel te dure nieuwbouw, vooral tegen sluiting van De Brug, maar ging overstag toen ze vorig jaar de grootste partij werd en een nieuwe coalitie ging smeden. De Brug is inmiddels gesloten en vervolgens bleek de nieuwbouw onbetaalbaar. Het oude (subtropische) recreatiebad Aquadrome gaat wel dicht, maar er komt geen nieuw recreatiebad, alleen een instructiebad, en omdat de sluiting van Het Slagman niet wordt teruggedraaid  is er straks ook geen wedstrijdbad meer.

Het betekent dat dertig tot veertig medewerkers hun baan verliezen en dat zwem- en poloverenigingen hun water en wellicht hun bestaansrecht. Of ze moeten naar Hengelo, waar recent een nieuw multifunctioneel zwembad is geopend. Dat geldt straks ook voor het schoolzwemmen en het zwemmen voor ouderen en mindervaliden.

Deel dit nieuws!