De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Rutte komt naar Overijssel en biedt boeren uitkoopsom of verhuizing

Rutte komt naar Overijssel en biedt boeren uitkoopsom of verhuizing

RIJSSEN - Het kan zijn dat boeren in een bepaald gebied moeten wijken om de neerslag van stikstof te verminderen, maar ze krijgen dan óf een passende uitkoopsom aangeboden, mogelijk om het bedrijf te beëindigen, of een aanbod om het bedrijf naar elders te verplaatsen. Met deze boodschap komt premier Rutte woensdag naar Overijssel. De minister-president ziet weinig in het niet of half uitvoeren van de strengere regelgeving terzake de stikstofemissie.

Rutte voerde vanmiddag overleg met alle commissarissen van de koning die het beleid der provincies coördineren. Overijssel lapte recent als enige provincie afspraken aan de laars door eenzijdig een streep te halen door interprovinciaal afgesproken stikstofbeleid-oekazes. Dat gebeurde na een ingelast overleg met boeren tijdens een veehoudersoproer/protestdemonstratie in Zwolle. Dit soort ‘grappen’ wil het kabinet niet weer meemaken. Dat moeten commissaris Heidema en landbouwgedeputeerde Ten Bolscher uit Rijssen goed in hun oren knopen. Onder politieke verantwoordelijkheid van Ten Bolscher werden de beleidsregels van het kabinet in Overijssel ingetrokken.

Ondertussen studeert het kabinet op mogelijkheden om de veehouders duidelijkheid te bieden maar ook bouwbedrijven, want nu is volkomen onduidelijk hoeveel woningen er waar op welke termijn mogen verrijzen. Volgens premier Rutte is grondgebonden maatwerk nodig. Hij bepleit behalve duidelijkheid ook geleidelijkheid. Het zou volgens de premier onzin zijn de vaderlandse veestapel pats-boem te halveren. Wel is het zo ‘dat als vee in de weg zit het naar elders moet'. Daarnaast is Rutte ook bereid te kijken naar de effecten van een beperking van de maximumsnelheid, tot honderd kilometer per uur, in zijn eigen VVD altijd een moeilijk gespreksonderwerp, maar het zou wel de bouw mogelijk maken van 75.000 woningen. Volgens de minister-president is ‘de tijd van taboes voorbij’. Er komt links- of rechtsom een half miljard ‘nieuw geld’ beschikbaar om de stikstofproblematiek het hoofd te bieden. Die vijfhonderd miljoen komt bovenop de honderd miljoen voor de veehouderij rondom Natura 2000-gebieden en honderd miljoen euro voor de veenweideaanpak.

Deel dit nieuws!