De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Haaksbergen verstrikt in cultureel-politiek explosief Kulturhus-drama

Haaksbergen verstrikt in cultureel-politiek explosief Kulturhus-drama

HAAKSBERGEN – Er is een grote meerderheid in de gemeenteraad van Haaksbergen voor het behoud van het Kulturhus, al is de vraag of dat nog zo is als duidelijk wordt wat dit de gemeente gaat kosten. Uit de woorden van wethouder Peppelman van Cultuur kwam vanavond naar voren dat het theater en de bibliotheek, die onder de paraplu van het Kulturhus ressorteren, in elk opzicht de ruimte moeten krijgen, maar zijn collega-wethouder Koopman van Financiën bleek daar toch iets anders tegenaan te kijken. De eerste is van de PvdA, de tweede van de VVD.

Er zijn naar het oordeel van Koopman uit een veelheid van problemen bij het Kulturhus er drie van cruciaal belang. Hij noemde in dat verband het de oplopende huurachterstand doordat het Kulturhus die penningen domweg niet betaalt, de oplopende kosten die de gemeente maakt voor juridisch advies en gerechtelijke procedures. De kans op een faillissement is onveranderd groot. De gemeente heeft het Kulturhus de huur al opgezegd en kan de ruimte van de bibliotheek verkopen, maar loopt dan wel een scheur in de broek op die richting het miljoen gaat.

De tijd dringt, want vrijdag is een deadline voor de gemeente om overeenstemming te bereiken. Mogelijk is er morgen (donderdag) overleg, maar daar zag het volgens Koopman vanavond nog niet naar uit. Vanuit het Kulturhus zou geen enkel initiatief worden genomen. Koopman wil naar er blijkens zijn uitlatingen stevig in, want ‘we willen niet bepleisteren maar genezen’ en ‘de bodemloze put dempen’. Waarbij de wethouder erkent ‘niet over de inhoud te gaan’ (programmering/activiteiten), maar wel ‘een andere aansturing’ te eisen. Dat roept ook de vraag op of de positie van directeur-bestuurder Mengelder van het Kulturhus in het geding is.

Deel dit nieuws!