De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Gemeenten regio Almelo beslissen elk voor zich over Soweco

Gemeenten regio Almelo beslissen elk voor zich over Soweco

ALMELO – De veronderstelling dat er donderdag een besluit over gehele of gedeeltelijke ontmanteling  van de sociale werkvoorziening valt is in elk geval formeel onjuist daar er in een radenbijeenkomst slechts standpunten en ideeën worden geventileerd en uitgewisseld. Vervolgens is het aan de gemeenteraden der zes in Soweco deelnemende gemeenten om over opheffing van de Gemeenschappelijke Regeling te beslissen. De bijeenkomst is voor de media ontoegankelijk, want  dat zou vertroebelen en dus wordt het vaste pr-bureau weer ingeschakeld. Wel doen bestuursvoorzitter Maathuis van Soweco (wethouder van Almelo) en zijn secondant Van Abbema (wethouder van Twenterand) vrijdagochtend om acht uur verslag aan die persmuskieten die nog belangstelling voor hebben toelichting op een communiqué.

In elk geval in meerderheid (Almelo, Hellendoorn, Rijssen-Holten en Twenterand) willen de de gemeenten de Gemeenschappelijke Regeling ontmantelen, de infrastructuur van Soweco voor de huidige SW’ers behouden en het voor de rest aan de gemeenten overlaten om nieuwe mensen vanuit de doelgroep met een beroep op sociaal ondernemersgevoel bij plaatselijke werkgevers onder te brengen, met alle instrumenten die de Participatiewet daartoe biedt.

Het is verder nog maar de vraag of staatssecretaris Van Ark zich, zoals de Tweede Kamer haar bij motie van de SP opdroeg, naar Twente komt om zich te laten informeren. Ze kan die oproep negeren of het retourtje Twente aan ambtenaren overlaten. Volgens de motie zijn de werkwijze, ervaring en kennis van vijftig jaar Soweco van groot belang in het streven naar vernieuwing van de sociale werkvoorziening. Daar sluiten directie en raad van commissarissen zich volledig bij aan. Recent zei president-commissaris Hazewinkel van Soweco tot zichtbare irritatie van Maathuis dat Soweco aantoonbaar beter de Participatiewet voor gemeenten kan uitvoeren dan Werkplein. Ook de ondernemersorganisatie VNO heeft laten weten de waarde in te zien van de marktkennis en marktpositie van Soweco.

 

Deel dit nieuws!