De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Ook in Borne forse lastenverzwaring voor jeugdzorg en nieuw beleid

Ook in Borne forse lastenverzwaring voor jeugdzorg en nieuw beleid

BORNE – De gemeente Borne wil 5,8 miljoen euro vergaren door tekorten op te vangen en nieuw beleid mogelijk te maken. Eén van de voorgestelde maatregelen is een verhoging van de onroerendzaakbelasting met twintig procent. Daarnaast wil de gemeente stevig bezuinigen. Er zijn meer mogelijkheden waaruit het college van burgemeester en wethouders een keuze kan maken.

De noodzaak van lastenverzwaring en bezuiniging is gelegen in het ook in Borne flinke tekort (2,5 miljoen) binnen het sociale domein (met name jeugdzorg) en de gevoelde noodzaak te blijven investeren in nieuwe projecten  (3,3 miljoen), waaronder accommodaties (zoals 't Wooldrik met sporthal en zwembad) en infrastructuur (waaronder de Westelijke Rondweg).

Naar de bewering van het ingehuurde bureau Bascole moet het mogelijk zijn voldoende om bij en om te buigen. De begroting werd door gevlooid, met varianten en variaties op varianten, maar onduidelijk bleef watt het bureau exact toevoegt en zelf kost en daar wil de gemeente ook niets over zeggen anders dan iets met een stelpost. Volgens de Bascole-medewerkers dient de gemeente vooral overschakelt van een ‘systeem-gedreven’ naar ‘context-gedreven’  werkwijze met meer ‘focus’ op ‘oplossingen voor de lange termijn’ en minder ‘administratieve rompslomp’.  De bedoeling is volgens wethouder Velten dat Bascole nog een poos in Borne blijft om medewerkers te coachen.

Er valt, zo bleek tussen de regels door, vermoedelijk niet te ontkomen aan besparingen binnen het sociaal domein, door bijvoorbeeld te bezuinigen op regelingen, uitkeringen, fondsen en wijkwelzijn, maar de gemeenteraad zal er de komende weken nog een paar keer over spreken om bij de vaststelling van de begroting 2020 tot besluitvorming te komen.

 

Deel dit nieuws!